2024. április 19. 20:10
KezdőlapMotoGPLorenzo őszintén beszélt a Rossival való hullámzó kapcsolatáról

Lorenzo őszintén beszélt a Rossival való hullámzó kapcsolatáról

Jorge Lorenzo elárulta, az elmúlt időszakban sokat javult a Valentino Rossival ápolt viszonya, és örülne neki, ha kettő után négy keréken is csapattársak lennének. A háromszoros MotoGP-világbajnok szerint a mostani élmenőknek nincs annyira erős személyiségük, mint anno nekik volt.

A MotoGP-történetének egyik legemlékezetesebb rivalizálását produkálta Valentino Rossi és Jorge Lorenzo. A két fél kétszer, 2009-ben és 2015-ben küzdött meg egymással a világbajnoki címért, amelynek 1–1 lett a vége, de ennél jóval több látványos csatát vívtak egymással a pályán, sokszor a futamgyőzelemért küzdve.

Lorenzo kényes kérdésekre válaszolt: “Rossi ott megalázott”

Mindezt ráadásul az esetek túlnyomó részében csapattársként tették, hiszen 2008-tól 2016-ig mindketten a Yamahánál versenyeztek, leszámítva a 2011-es, illetve a 2012-es idényt, amikor Rossi a Ducatinál tett egy nem túl sikeres kitérőt. Ez a szituáció semmilyen technikai sportágban nem tesz jót az emberei kapcsolatoknak, és ez náluk sem volt másképpen, olyannyira, hogy még egy falat is felhúztak a garázs közepére. Lorenzo azonban elárulta, mostanra jelentős mértékben változott a helyzet.

A Rossival való kapcsolatom sokat javult – nyilatkozta a DAZN streamingszolgáltatónak. – Korábban két dudás voltunk egy csárdában, [aztán] amikor elment a Ducatihoz, jobb lett a viszony, amikor pedig visszatért a Yamahához, megint rossz lett. Az évek során egyre jobbá vált [a kapcsolat], még a farmjára is meghívott, szóval most már más a helyzet.”

Lorenzo 2019-ben, Rossi tavaly vonult vissza a MotoGP-től, és jelenleg mindketten négy keréken versenyeznek. A spanyol pilóta a Porsche Carrera Cup Italiában idén a tizennegyedik helyen zárt, míg egykori ellenfele a GT World Challenge Europe-ban indult, és mind a sprint-, mind a hosszútávú kategóriában a tizenhatodik pozícióban végzett. Kapcsolatuk most már olyannyira normalizálódott, hogy Lorenzo szeretné, ha egyszer újra egy csapatot képviselnének. „Jelenleg különböző bajnokságokban versenyzünk – jelentette ki. – Nagyon gyorsan fejlődik. Egy álom lenne [ha ismét csapattársak lennénk, de] az életben minden lehetséges.”

Lorenzo a mostani élversenyzőkre is kitért. Az idei bajnokság kifejezetten izgalmasan alakult, sokáig többszereplősnek tűnt a csata, végül Francesco Bagnaia és Fabio Quartararo között dőlt el az utolsó futamon az olasz versenyző javára. Ugyanakkor sokkal kevesebb botrány övezte az idényt, mint Lorenzo és Rossi idejében, aminek a 35 éves pilóta szerint megvan az oka.

A domináns, nagyon markáns személyiséggel rendelkező motorosok szép lassan visszavonultak – magyarázta. – Valentino Rossi nyilvánvalóan ilyen volt, de a többiek sem voltak túl messze. Az embereknek hozzá kell szokniuk az új versenyzőkhöz. Fabio Quartararo és Pecco Bagnaia már nem annyira erős egyéniségek, mint mi voltunk néhány évvel ezelőtt.