2024. április 25. 01:34
KezdőlapMotoGPLorenzo elmondta, mit hiányol a MotoGP-ből, Ayrton Sennával és Alain Prosttal példálózott

Lorenzo elmondta, mit hiányol a MotoGP-ből, Ayrton Sennával és Alain Prosttal példálózott

Jorge Lorenzo szerint a jelenlegi MotoGP-ben nincs igazi rivalizálás, ahogyan az az ő idejében volt, pedig úgy véli, a Forma-1 is ebből profitált. A spanyol exversenyző kijelentette, hogy bizonyos szempontból jó a barátságos légkör, de üzleti szempontból nem ideális.

Jorge Lorenzo egyike volt a MotoGP nagy egyéniségeinek, és pályafutása során számtalan nagy csatát átélt. Ezelből pedig sokszor komoly rivalizálás alakult ki, amelyek adott esetben átlépték az egészségesnek mondható határt. Mindez természetesen vonzotta a nézőket, hiszen rengetegen kíváncsiak voltak arra, hogy milyen eredménnyel feszülnek egymásnak újra a hadakozó felek.

Nos, ez az, ami jelenleg nem igazán fellelhető a sportágban. Lorenzo, Valentino Rossi, Dani Pedrosa és most már Andrea Dovizioso is visszavonult, így a 2010-es évek élmenői közül Marc Márquez maradt meg hírmondónak, de őt a sérülései hátráltatják. Honfitársa szerint ugyanakkor pont a kettő vagy több pilóta közötti kézzelfogható ellentét tenne jót a sportágnak.

Az emberek rivalizálást akarnak látni, nem szeretik, ha mindenki barátja a másiknak – nyilatkozta a Motorbike Magazine-nek Lorenzo. – [Francesco] Bagnaia és [Enea] Bastianini között van némi rivalizálás, és ez egy kis érdeklődést vált ki a közönségből. A nézők párharcokra vágynak: az F1 [Alain] Prost és [Ayrton] Senna rivalizálásának köszönhetően nőtt nagyra a nyolcvanas évek végén. [Mick] Doohan és [Àlex] Crivillé párharcánál szintén nagyok voltak a várakozások, ahogyan az enyém Rossival, Márquezzel vagy Pedrosával.”

Lorenzo őszintén beszélt a Rossival való hullámzó kapcsolatáról

Ami a Forma-1-es példát illeti, bár Lorenzo nagyon leegyszerűsítette az eseményeket, van igazság abban, amit mondott. Sokan a négykerekűek királykategóriájának aranykoraként emlékeznek arra az időszakra, hiszen a két említett versenyző mellett Nelson Piquet és Nigel Mansell is hatalmas csatákat vívott, ám hozzá kell tenni, hogy a népszerűségnövekedésben Bernie Ecclestone üzleti szemlélete is óriási szerepet játszott, aki ekkorra már átvette a sorozat irányítását.

Visszatérve a MotoGP-re, az idei szezonban sokáig többen is esélyesek voltak a vb-címre, végül Bagnaia és Fabio Quartararo vívott meg érte az utolsó futamon, ám köztük sem alakult ki igazi, jól érzékelhető ellentét. Persze Lorenzo is tudja, hogy ennek megvan a pozitív oldala, csak éppen nem ez az, amivel a sportág tovább növekedhet.

Az emberek rivalizálást akarnak, hogy [a versenyzők] ne jöjjenek ki egymással – magyarázta. – Amikor Ausztriában mindenki megáll az első kanyarban, és barátként köszöntik egymást… Ez jó, mert jó a hangulat, de nem igazán eladható. Az emberek már csak ilyenek, rivalizálást és összetűzést szeretnének látni.”