KezdőlapFormula 1Leclerc: Monaco nélkül nem F1 az F1

Leclerc: Monaco nélkül nem F1 az F1

-

A Monacói Nagydíj bizonytalan helyzetével kapcsolatban több pilóta is megszólalt már korábban is, most pedig a hazai versenyére készülő Charles Leclerc mondott véleményt.

A hercegségben rendezendő futam már 2023-ban kikerülhet a naptárból, miután a helyszín hosszú évekig ingyen rendezhetett futamot, viszont akadna rengeteg olyan pálya, akik busás pénzeket fizetnének, ha ellátogatna hozzájuk a száguldó cirkusz. További probléma, hogy Monte-Carlo utcáin a Forma-1 saját szponzorait sem lehet majd látni, hanem Monaco saját partnerei díszelegnek majd a pálya mellett. Ezenkívül a közvetítési jogokat is mindig magánál tarthatta Monaco.

Az új szerződésről való tárgyalásban a Forma-1 olyan módon is nyomást helyezett Monacóra, hogy Stefano Domenicali kijelentette, hogy a földrajzi helyzetet tekintve logikusabban követhetik majd egymást a versenyek, vagyis a májusi Miami Nagydíj után Montreal következhet, ezzel ellehetetlenítve a szokásos májusi Monacói Nagydíjat.

A Ferrari bajnokaspiránsa, Charles Leclerc azonban érhetően ragaszkodik a helyszínhez, ahol még soha nem fejezett be versenyt a Forma-1-ben.

„Szerintem ez mindkét fél számára rossz lépés lenne” – vélekedett. „A Forma-1 Monaco nélkül számomra nem Forma-1. Szerintem az F1-nek vannak történelmi pályái, mint Silverstone, Monza és Monaco, és szerintem ezeknek a pályáknak a naptárban kellene maradniuk.”

A kereskedelmi okoktól eltekintve a pályán történő akció hiánya miatt is sok kritikát kap a nagydíj. Leclerc-t is megkérdezték, lehetne-e ezen javítani a vonalvezetés változtatásával.

„Néha elgondolkodtam rajta, hogy vajon sokat javítana-e ez az előzéseken” – folytatta. „Nem tudom, talán az alagút előtt balra lehetne menni, és ott egy nagy egyenest csinálni. De hogy ez mennyire megvalósítható? Nem tudom. Természetesen az előzés nehéz, de azt hiszem, amit mindannyian szeretünk versenyzőként, az a kihívás, különösen a kvalifikáción, hogy összerakjuk a megfelelő kört. Nincs még egy pálya, amely megközelítené a monacói adrenalinszintet, és számomra ez az F1 történelmének része, és ennek az F1-ben is kell maradnia.”