KezdőlapFastest SlapKüzdelmes hétvégén a középmezőnyben zárt, de dobogóra állhatott Vida Benedek a Le...

Küzdelmes hétvégén a középmezőnyben zárt, de dobogóra állhatott Vida Benedek a Le Mans-ban rendezett nemzetközi gokarttornán

-

Az autósport egyik világhírű központjában, a 24 órás versenyéről legendássá vált Le Mans-ban, a Rotax Max International Trophy nevű gokarttornán versenyezhetett a múlt hétvégén Vida Benedek. A KSB Racing Team színeiben a B-döntő 3. helyét szerezte meg, és a leggyorsabb kört futotta.

Újabb rangos nemzetközi versenyen vett részt Vida Benedek; a 15 esztendős sportoló a Rotax Max International Trophy gokarttornán szerepelt, ahol a Euro Trophy-ban is jellemző színvonalon, de még nagyobb, 82 fős mezőnnyel zajlott a Senior kategória programja. Az edzések után öt előfutamot rendeztek, ezek határozták meg, hogy a pilóták a három döntő közül melyikben állhatnak rajthoz. A fiatal versenyző a száraz pályás edzéseken az élmezőnyben szerepelt, az időmérőn az addigi legjobb körével esélyes volt az első négy pozíció egyikére, de a pályán előtte haladó ellenfele a kör végén elengedte őt, ami időveszteséget okozott a számára, és utána már szélárnyékot sem kapott. Végül a 12. helyezett lett a csoportjában, és az előfutamok rajtrácsán is.

Az első előfutamon átmenetileg az 5. helyezett is volt, de féltávnál balesetveszély miatt levágta a pályát, ezért 10 másodperces büntetést kapott, így a 6. pozíció helyett csak a 21. lett. A második előfutam jobban sikerült, de az első lökhárító beesése miatt ezúttal is 5 másodperces időbüntetést kapott, ami a 15. helyet jelentette a számára. A harmadik alkalommal a 9. helyen zárt, majd a pénteki folytatás során büntetések révén előléphetett a 10. helyre. Az utolsó selejtezőn belekeveredett egy balesetbe, a belső ívről egy ellenfél nekiment a gokartjának, átugratott rajta, ezért feladta a futamot.

„A viszontagságos előfutamok után a B-döntőben állhattam rajthoz, előtte a bemelegítésen szoros 2. helyezett lettem. A döntőben a 9. helyről a korábbiaknál jobban sikerült a rajt, az első kanyarban az 5. is voltam, utána viszont ismét visszaestem a 13. helyre. Egymás után előztem meg az ellenfeleket, végül a 3. helyig jöttem előre. Nagyon jó volt a tempóm és a váz is, köszönöm szépen a KSB Racing és édesapám munkáját, valamint a MOTAM és a B Build & Trade támogatását!”

„Nem vagyok boldog az eredmény miatt, mert szerettem volna legalább bejutni az A-döntőbe. Nagyon nehéz versenyhétvége volt, rengeteg hazai pilóta is rajthoz állt és nagyon szoros volt a mezőny. Annak örülök, hogy versenyezhettem a B-döntőben, mert az is igen szoros volt, kemény csatákban is részt vehettem. Az időmérős szereplésemmel és a rajtokkal foglalkoznom kell ahhoz, hogy ne veszítsek helyeket, mert utána már nagyon jó tempóra van szükség a felzárkózáshoz. Nagyon régen álmodtam arról, hogy eljussak ide, igaz, még a gokartpályán vagyunk, de a hétvége után az a cél, hogy egyszer a szomszédos versenypályán is rajthoz állhassak!”