KezdőlapFormula 1Korábbi válogatott focista nem, de Hamilton végül elítélte a tüntetők módszerét

Korábbi válogatott focista nem, de Hamilton végül elítélte a tüntetők módszerét

-

Lewis Hamilon eleinte nem, utólag viszont elítélte a Brit Nagydíj első körében pályára rohanó tüntetők cselekedetét. Nem mindenki tett azonban így, Gary Lineker 80-szoros angol válogatott korábbi labdarúgó szerint ugyanis semmi gond nem volt mások életének veszélyeztetésével.

A televíziós közvetítésből teljesen kimaradt (aligha véletlenül), de a Brit Nagydíj első körében a Just Stop Oil klímaaktivista csoport néhány tagja beszaladt a pályára, és leült a Wellington-egyenesben. A csoport célja, hogy polgári ellenállással biztosítsa az Egyesült Királyság kormányának kötelezettségvállalását az új fosszilis tüzelőanyag-engedélyezés és -termelés leállítása mellett.

Az aktivistáknak és minden résztvevőnek nagy szerencséje volt, hogy a rajtbaleset miatt piros zászlóval megszakították a futamot, mire az autók a tüntetés helyszínéhez értek, így a versenyzők már mérsékelt tempóval haladtak el a tüntetők mellett.

A verseny utáni sajtótájékoztatón a győztes Carlos Sainz, illetve a harmadik helyen végző Sergio Pérez is elítélte a tüntetők módszerét, noha mindketten támogatták őket abban, hogy álljanak ki a számukra fontos ügyek mellett. Utóbbit megtette Lewis Hamilton is, ő azonban nem mondott semmit arról, hogy mennyire felelőtlen dolog 200 km/h felett száguldó versenyautók elé szaladni.

Vélhetően a Mercedesnél is érezték, hogy Hamiltonnak is el kellett volna ítélnie ezt a fajta kiállást, ezért a CNN-nek a következő közleményt juttatták el: „Lewis támogatta a tiltakozáshoz való jogukat, de nem az általuk választott módszert, amely veszélyeztette mind a saját, mind mások testi épségét.”

Ezután a hétszeres világbajnok is megszólalt, és Instagramon kérte a tüntetőket, hogy a jövőben ne rohangáljanak be a pályára. „Mint ahogyan azt láthattuk, ez egy nagyon veszélyes sport. Nem tudtam a mai tüntetésről, és miközben mindig támogatom azokat, akik kiállnak azért, amiben hisznek, ezt biztonságos módon kell tenni. Kérlek, ne szaladjatok be a versenypályáinkra tüntetni, nem akarjuk, hogy bajotok essen!” – szólított fel Hamilton.

Többek között Jacques Villeneuve és Sebastian Vettel is elítélte a tüntetők módszerét, de megtette ezt Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója is. „Mindenkinek joga van felszólalni különböző kérdésekben, de senkinek nincs joga életeket veszélyeztetni. Emberek egy kis csoportjának mai tette teljességgel felelőtlen és veszélyes volt. Köszönjük a rendőrség remek munkáját, és nem szabad félvállról vennünk a veszélyt, amit ez az eset a versenyzők, a pályabírók, a szurkolók, és maguk az egyének testi épségére jelentett” – nyilatkozta a sportvezető.

Alfa Romeo, Brit Nagydíj, pályabíró
A pályabíróknak kellett eltávolítani a tüntetőket az aszfaltcsíkról Fotó: Florent Gooden / DPPI / Alfa Romeo

A korábbi angol válogatott szerint semmi gond nincs ezzel

Nem mindenki gondolta azonban úgy, hogy száguldó versenyautók elé ülni nem a helyes módja a tiltakozásnak. Gary Lineker, 80-szoros angol válogatott korábbi labdarúgó a Twitteren azt írta: „Ha még nem túl késő, a történelem nagyon kedvezően fog visszatekinteni ezekre az emberekre.”

Ez a megjegyzés szemet szúrt Martin Brundle-nak, a Sky Sports szakkommentátorának. „Gary, kérlek, ne bátorítsd ezt a meggondolatlan viselkedést – írta az összesen 158 F1-es futamon részt vevő Brundle a Twitteren. – Száz darabra vágták volna őket, miközben szurkolók, pályabírók és versenyzők voltak kitéve sérülésveszélynek, vagy akár meg is halhattak volna. Már volt egy szerencsés kimenetelű balesetünk. Teljes mértékben támogatom a szólás- és véleményszabadságot, de csinálják felelősségteljesen.”

Linekert azonban nem győzték meg Brundle szavai, szerinte ugyanis „sokkal nagyobb a halálveszély mindenkire nézve a klímaváltozás miatt, mint egy autóverseny késleltetésének kísérlete miatt.”

Itt szállt be a vitába Tom Gaymor, a Sky másik kommentátora, aki Brundle véleményét osztotta, Lineker azonban neki is visszavágott, még pedig azzal, hogy a mezőny “nem versenyzett”, amikor a tüntetőkhöz ért. Ebben az érvelésben “csak” az a hiba, hogy a pályára szaladáskor a tüntetők mit sem sejtettek arról, hogy rajtbaleset miatt félbe fogják szakítani a versenyt, és annak tudatában ültek le a Wellington-egyenesben, hogy teljes sebességgel száguldó autókkal fogják szembetalálni magukat. Ha nincs Zhou nagy bukása, valószínűleg ez is történt volna.

Nem ez az első alkalom egyébként, hogy Silverstone-ban illetéktelen személy hatol be a pályára: 2003-ban Neil Horan, egy ír római katolikus pap szaladt szembe az autókkal a Hangar-egyenesben, miközben a Biblia olvasására próbálta felhívni a figyelmet. Szerencsére akkor nem történt olyan katasztrófa, mint az 1977-es Dél-Afrikai Nagydíjon, amelyen Tom Pryce és egy pályabíró vesztette életét, amikor utóbbi a célegyenesben száguldó pilóta autója elé szaladt. Pryce-t a pályabíró poroltója által okozott ütés ölte meg.