KezdőlapFormula 1Komoly belső feszültség lehet az Alfa Romeónál

Komoly belső feszültség lehet az Alfa Romeónál

-

Nem túl nyugodt a hangulat az Alfa Romeo F1-es csapatánál, és nem azért, mert a szezon végeztével távozik mindkét aktuális versenyzőjük, köztük az egyik legnépszerűbb versenyző, Kimi Räikkönen. És nem is azért, mert a jövőre hozzájuk érkező Guanyu Zhou sok kritikát kap.

A csapat tulajdonosa és irányítója valójában a svájci székhelyű Sauber Motorsport, amely nemrégiben közel került ahhoz, hogy eladja a csapatot az amerikai  Michael Andrettinek.

„Nagyon kiábrándító volt, hogy nem sikerült aláírni a szerződést” – mondta Andretti a Racer-Epartrade Online Race Industry Week rendezvényén.

„Akkor azt hittük, hogy szó szerint 48 órára vagyunk a szerződés aláírásától.”

Andretti nem árulja el, mi ment félre, de elismeri, hogy volt egy bizonyos részlet a szerződésben, „amit nem tudtunk lenyelni”.

Andrettiék már azt tervezték, hogy indycaros sztárjuk, Colton Herta váltja majd Antonio Giovinazzit a 2022-ben az Alfánál. Végül azonban a csapatfőnök Frederic Vasseur a kínai Formula 2-es versenyző Guanyu Zhou-t szerződtette.

A végeredmény az lett, hogy Pascal Picci, a Sauber Motorsport elnöke, a csapattulajdonos Longbow Finance képviseletében úgy döntött, hogy teljesen kiszáll a projektből.

„Nehéz idők járnak az Alfa-Sauberre” – írta Roger Benoit újságíró, sváci Blick című lapban.

„Egy hónappal ezelőtt Pascal Picci úgy döntött, hogy elege van, és kilép. Nem akar többé semmit sem kezdeni Vasseurrel” – állítja Benoit, aki szerint Picci Valtteri Bottas szerződtetése ellen is tiltakozott.

„Picci folytatni akarta a 2018-ban elhunyt Sergio Marchionne terveit. Ebben benne volt a kedvence, Giovinazzi, és egy erősebb kapcsolat Hinwil és a Ferrari között” – tette hozzá Benoit.

Ehelyett Vasseur a Mercedestől távozó Bottasszal és az Alpine akadémia tagjával, Zhou-val kötött szerződést, ami Benoit szerint „valószínűleg nem fog tetszeni az Alfa-Sauber motorpartnerének”.

„Ez azt mutatja, hogy Maranello befolyása egyre kisebb” – tette hozzá.