KezdőlapFormula 1Kolumbia is bejelentkezett F1 futam rendezésre

Kolumbia is bejelentkezett F1 futam rendezésre

-

Kolumbia elnöke, Ivan Duque elárulta, hogy az országa fontolgatja egy Forma-1-es nagydíj megrendezését.

Duque elnök elárulta, hogy a Kolumbia északi partvidékén fekvő Baranquilla kikötővárosban egy félvárosi pálya épülhetne, és a város polgármestere, Jaime Pumarejo is felajánlotta támogatását a Kolumbiai Nagydíj ötletéhez. Elismerte, hogy a városnak változtatásokat kellene eszközölnie ahhoz, hogy a jövőben könnyebben lehessen futamot rendezni, és elmondta, hogy már folytak tárgyalások a Forma-1-gyel. Az El Tiempo idézett a kolumbiai „országépítő workshopon” elhangzottakból, Duque elnöktől:

„Az álmokat, csapatként, képesek vagyunk megvalósítani. Pumarejo polgármester arról tájékoztatott, hogy van lehetőség egy Forma-1-es pálya projektjének bemutatására. Ez távolinak tűnik jelenleg, de a polgármester már tárgyalt a Forma-1 illetékeseivel. Fejlesztéseket kell végrehajtani, de ez egy félvárosi pályának lehet olyan elrendezése, amelyet a szervezők megvizsgálhatnának. Tekintettel arra, hogy ez egy sportcélú fejlesztés, a polgármester a támogatásunkat élvezi.”

Juan Pablo Montoya egyike azon három kolumbiai pilótának, aki már versenyzett a Forma-1-ben: Roberto Guerrero 1982-ben és 1983-ban az Ensign és a Theodore alakulatoknál versenyzett, míg Ricardo Londono az 1981-es Brazil Nagydíj versenyhétvégéjén vett részt.

A Forma-1 vezérigazgatója, Stefano Domenicali lelkesen nyilatkozott a világ minden tájáról érkező érdeklődésről a jövőbeni versenyek megrendezése iránt, és azt mondta, hogy a sportág „holnapra” akár 30 futamból álló versenynaptárt is összerakhatna, annyira vonzó egy nagydíj megrendezése globálisan.

A 2022-es idényben rekordszámú, 23 futamból álló versenynaptár áll rendelkezésre – és a csapatok, valamint az FIA között jelenleg érvényben lévő Concorde egyezményben szerepel, hogy évente akár 25 futamot is tervezhetnek.

A 2021-es bemutatkozása után Katar 2023-ban kerül be az éves versenynaptárba, míg Szaúd-Arábia a tavalyi szezonban debütált, Miami pedig 2022 májusában szerepel majd először a versenynaptárban.