KezdőlapExtraKönyvajánló: Wéber Gábor a jelen Forma-1-éből már a jövőbe tekint

Könyvajánló: Wéber Gábor a jelen Forma-1-éből már a jövőbe tekint

-

Az idei karácsonyi autósportos könyvpiacról ha csak egy könyvet kellene kiemelnünk, amit biztosan vegyél meg, az Wéber Gáboré. Mondhatnánk azt is, hogy megjelent a trilógia harmadik kötete. Megnyugtatunk azonban minden érdeklődőt, hogy önállóan is megállja a helyét ez a kötet.

Az előzményekről tényleg csak annyit, hogy Gábor óvatosan kezdett. Először csak egy autóverseny szak- és értelmező szótárral indított 11 éve. Nyilvánvalóan már ekkor is az a nemes tudat vezérelte, hogy amit akár ő vagy társai a tévében kommentátorként mondanak, az érthető legyen olyan nézőknek is, akik kissé jobban is beleásnák magukat a témába, azon felül, hogy minden fórumon és közösségi platformon kinyilvánítják a véleményüket a kedvencükkel kapcsolatban, és mindenki más természetesen helikopter. A folytatás taglalta az elmúlt 20 évet, amely változásnak már a magyar közönség is bőven a részese volt. Olyan szerencsés történelmi helyzetben vagyunk, hogy a mindenkori magyar kormány akar Forma-1-et a Hungaroringen, és ingyenesen is hozzáférhető az országunkban a közvetítés, sőt pár éve mindez már péntektől, a szabadedzésektől kezdve. Nem teljesen helyesen becsüljük meg ezt a lehetőséget, mikor Németországnak még jelesül futama sincs.

Nem kellett várni újabb éveket a legújabb kiadványára, Gábor el is árulta, hogy gyakorlatilag már akkor belekezdett, amikor kijött a második. Azonban a hollywoodi filmeknél a folytatások egyre rosszabbak általában, az ő könyvei esetében szerencsére ez fordítva igaz.

Kifejezetten sajnálom, hogy a 80-as években nem volt ilyen igényességű kiadvány, táblázatokkal, tényleg a témához kapcsolódóan. Annak idején például Krasznai János versenyzéséről szóló könyv felén ordít, hogy gyorsan összedobtak még valamit a logisztikai ipar mélyvízéből, hogy meglegyen a kellő mennyiségű oldal szám, a produktum könyvnek nézzen ki. Itt a „Forma-1, Az új korszak küszöbén” esetében erről szó sincs, tényleg hasznos ez a 200+ oldal. Olyannyira, hogy akár nyugodtan használhatják sokan majd referenciának is, szakdolgozathoz. És egyben kicsit a rákfenéje ez is leginkább ennek a műnek. Gábor itt már tényleg kellően magasra rakta a lécet, elképzelhető, hogy valaki a végén tényleg zsongó fejjel rakja majd le, mert idő kell, amíg feldolgozza ezt az átlagolvasó.

Mit kapunk mégis a pénzünkért? Mivel 2022-től papíron egy olyan korszak indul, ahol az a kísérlet tárgya, hogy a lehető leginkább összehúzzák a komplett F1-es mezőnyt, a szerző is mindenféle szemszögből, több fejezeten át vizsgálja a ránk váró változásokat. Kitér a jelenlegi csapatok hátterére, pénzügyi helyzetére, amelynek gyors elfogadását nagyban segítette a koronavírus által előidézett gazdasági környezet. Ez olyan mélységű és igényű, hogy nyugodtan akár közgazdasági szakközépískolákban érdemes lenne kitérni rá, és hátha nem lenne olyan unalmas akár a tanóra.

Végül, de nem utolsósorban biztonságos terepre evezünk, a közvetítések hátteréről is lerántja Gábor némileg a leplet. Ezt különösen ajánlom azoknak, akik a jogokra fittyet hányva pakolgatják mindenféle közösségi platformra az onnantól kezdve már illegális felvételeket a versenyekről, és erre még büszkék is, hogy micsoda Robin Hood-tett ez!

Külön plusz pont nálam az, hogy igényes reklámokról is beszélhetünk a könyvben. Igazán jó korlenyomat, és a támogatók is tudták, hogy milyen műben fognak szerepelni. Nem csak odadobtak épp valamit, ami az ő szemszögükből nézve épp aktuális. Elütések most is vannak sajnos, pedig az előző könyvhöz képest változott a korrektor személye. Bosszantó az, hogy olykor akár emiatt tárgyi tévedésnek is tűnhet a dolog. Például az, hogy melyik évben is fújták le az Ausztrál Nagydíjat koronavírus miatt 1 órával az első szabadedzés előtt, de ezek legyenek inkább csemegék. Ahogy én javítottam annak idején az akkori F1-es irodalmat jó hobbistaként, a ma generációja se maradjon már ki ezen mókából.

A képanyag ugyanakkor újra kifejezetten igényes, az infografikák látványosak és közérthetőek, ahogy kell. Ennek ellenére összességében én ezt a könyvet már inkább már majdnem szakkönyv kategóriába sorolnám, tehát igen, mélyvíz, csak úszóknak. Gratulálok minden résztvevőnek, mert azért természetesen a szerkesztő társaknak is jár a dicséret.

Aki eddig botor módon kihagyta ezen kötelezőket, -> most csomagban is megrendelheti <- a szerző weboldaláról, amely könyveket ráadásul Gábor dedikál is. Jelesül épp nálunk is lehet nyerni az „Új korszak küszöbén”-ből, úgyhogy irány a játékunk! A nyereményt újfent köszönjük Darth Wéber nagyúrnak.