KezdőlapRallyKizárták a WRC3 győztest az Acropolis Rallyról

Kizárták a WRC3 győztest az Acropolis Rallyról

-

Hiába nyerte meg az Acropolis Rallyt Yohann Rossel és Alexandre Coria, a Citroen C3 R5-tel versenyző duót utólag kizárták a versenyből. Az autójukon egy olyan elem volt szabálytalan, ami miatt Szardínián már megbüntették őket.

- Hirdetés -

15000 eurójába került Rosseléknek, hogy a szardíniai versenyen az első segédváz nehezebb volt a megengedettnél (a másik 15 ezer eurós büntetést felfüggesztve kapták). Az Acropolis Rally után ismét megvizsgálták az autót, és talán a felügyelők is meglepődtek, hogy újra többet mutatott a mérleg. A szabály szerint ez az alkatrész 12857.25 gramm lehet, a franciák autóján viszont egy 12950 grammos darab volt a versenyen. Mivel ismétlődött az eset, ezért nemcsak a felfüggesztett 15000 eurót kellett kifizetni, hanem a páros is kizárták.

- Hirdetés -

Rosselék ezzel rengeteget veszítettek a bajnokságban, a nullázással 127 pontjuk maradt, az üldöző Kajto viszont így 25+5 pontot kapott és 112 pontra zárkózott fel.

- Hirdetés -

A csapatvezető Vincent Ducher azzal próbált védekezni, hogy a kérdéses alkatrészt a görögországi futam előtt kétszer is megmérték, de a tűréshatáron belül volt. Arra viszont nem tudott magyarázatot adni, hogy miért lett mégis nehezebb ugyanez az alkatrész.

A verseny előtt még Olaszországban minden segédvázat lemértek, és három darab nem felet meg, ezeket visszaküldték a beszállítónak. A Görögországban használt alkatrészt viszont nem ellenőrizték, mivel a versenyző az Olaszországban mért súlyt vette alapul.

A Citroen egyik mérnöke még megpróbálta a beszállítóra hárítani a felelősséget, de a versenybírák szerint a versenyzők (illetve a csapatuk) felelőssége megbizonyosodni arról, hogy egy alkatrész megfelel e a szabályoknak.

Emllett egy másik szabálytalanságot is felfedeztek az autón. A C5 fékhűtő ventillátorai sem feleltek meg a szabályoknak, ezért 30000 eurós büntetést kapott a Citroen Racing, valamint újabb 25000 eurós felfüggesztett pénzbüntetést is kaptak.

Drága hétvége volt….

WRC3 Acropolis
foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

 

- Hirdetés -
Forráswrc.com

Hírlevél

- Hirdetés -