DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Jobbak a Formula-E pilótái, mint az F1-esek?

Az elektromos sorozat britje szerint szó sincs arról, hogy valaki az F1-ből érkezve simán megverné a mezőnyt, sőt, átlagban jobbnak tartja saját szériáját.

Az autósport csúcsát, a királykategóriának számító Formula-1-et gyakran próbálják összehasonlítani a motorsportok világában még fiatalnak számító Formula-E-vel. Sok az átfedés a sorozatok között, gyakran versenyeznek egymás ellen a juniorkategóriákban a később egyik vagy másik bajnokságban kikötő pilóták.

Sőt, többen is a száguldó cirkuszban eltöltött időt követően vállaltak szerepet az elektromos szériában, gondoljunk csak Felipe Massára vagy a kétszeres bajnokra, Jean-Eric Vergne-re. De ennek fordítottjára is van példa, hiszen a Formula-E-t a 2020-21-es idényben megnyerő Nyck de Vries tavaly mutatkozott be az F1-ben, idén pedig első teljes szezonját kezdheti meg az AlphaTaurinál.

De vajon melyik sorozat a jobb?



Oliver Rowland, aki a hétvégén induló szezont újfent a Mahindra csapatánál kezdi meg, elmondta véleményét a Total-Motorsportnak a két bajnokságról, illetve saját tapasztalatait is megosztotta az alsóbb kategóriákban való közös versenyzésről. A 30 esztendős Rowland szerint a Formula-E színvonala jobb, mint a száguldó cirkuszé.

„Nem gondolom, hogy be tudnád úgy ültetni bármelyik F1-es pilótát a Formula-E-be, hogy könnyedén nyerjen. Szerintem jelenleg Max emelkedik ki az F1-ből a tempó, a tehetség és szimplán a természetes képességek tekintetében. Könnyű ezt mondani, amikor ő nyer, a többieket is nagyra értékelem, főleg a fiatalabb srácokat, mint Charles vagy George” – fejtette ki gondolatait a brit.

„De ők nem úgy érkeznének meg ide, hogy dominálnak. Ezt tudom, versenyeztem ellenük, és ismerem a szintjüket. Azt mondanám, hogy az átlag itt jobb. Bármikor szívesen látnám őket itt” – mondta Rowland, akinek a legjobb eredménye a bajnoki ötödik hely, melyet a már említett 20-21-es szezonban ért el.

 

2017, Barcelona: Rowland és Leclerc a dobogón

A pénzen múlott, hogy Rowland nem az F1-ben kötött ki?

2017-ben a brit a harmadik helyen végzett az F2-ben, amikor Charles Leclerc lett a bajnok. A Mahindra pilótája szerint, ha nem zárják ki kétszer az év során, akkor megszorongathatta volna a monacóit (akit egyszer szintén kizártak az egyik futamról). Rowland szerint a pénz hiányzott ahhoz, hogy az F1-be kerüljön, de úgy látja, hogy mostanra már változhattak a dolgok.

„Úgy gondolom, hogy dolgok most nyilván változnak a költségsapkával és a Netflix által biztosított extra érdeklődéssel, ami azt jelenti, hogy a csapatoknak kicsit több pénzük van” – magyarázta a brit, utalva arra, hogy talán már nincs akkora szükség a pilóták által hozott pénzmennyiségre. „Öt-hat évvel ezelőtt, amikor ott voltam, akkor pénzre volt szükséged és rengeteg versenyzőnek volt pénze. Én nem tartoztam közéjük.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: