szombat, április 20, 2024

Jimmie Johnson mostmár tényleg visszavonul

Dátum:

Megosztás:

Jimmie Johnson az Associated Press-nek adott interjújában elismerte, hogy jövőre felhagy a teljes éves versenyzéssel.

- Reklám -

Johnson 2002-ben mutatkozott be a NASCAR Cup Seriesben, a Hendrick Motorsports színeiben.

- Reklám -

A legendás 48-as autó sofőrje 2006-tól kezdődően sorozatban 5 bajnoki címet nyert, majd ezt megspékelte még kettővel, 2013-ban, és 2016-ban.

Ez a fantasztikus kapcsolat egészen 2020 év végéig tartott, amikor Johnson úgy döntött, felhagy a NASCAR Cup Series megterhelő, 36 versenyes szezonjával, és régi álmát valósítja meg azzal, hogy IndyCarozni fog.

- Reklám -

2021-ben még csak az épített/utcai pályákon indult a Ganassi Racing színeiben, majd 2022-ben már teljes szezont futott. A legjobb eredménye ezidő alatt a legjobb eredménye egy ötödik hely volt, az iowai ovál pályán.

Johnson két hetet várt az IndyCar fináléja után – közben egy hétvégét töltött Angliában a Goodwood Festival of Speed-en -, mielőtt véglegesítette a visszavonulásáról szóló döntését.

Érdekes folyamat volt, hogy ennyire teljesnek éreztem a pályafutásomat, és aztán megpróbáltam meghozni a döntést is” – mondta Johnson. „Annyi dolog van otthon, a gyerekekkel, a családommal.

Mindig is volt egy olyan elképzelésünk, hogy megpróbálunk egy-két évig külföldön élni. Imádjuk Coloradót, és több időt szeretnénk ott tölteni, és annyi minden kavargott a fejemben személyesen és szakmailag is, hogy szerettem volna időt szánni arra, hogy ne a versenypályán szerzett pozitív vagy negatív tapasztalatok alapján hozzam meg a döntést.

Van bennem vágy, hogy visszamenjek, de tudom, hogy mi kell ahhoz, hogy teljes programot csináljak, és ez nincs meg bennem” – mondta Johnson az AP-nek.

Nincs meg bennem az a szenvedély, ami ahhoz kell, hogy elkötelezzem magam egy teljes szezon mellett.

Johnson számára az egyik versenyzési lehetőség 2023-ban a NASCAR, az IMSA és a Hendrick Motorsports közösen indított autója lesz a Le Mans-i 24 óráson.

Jimmie Johnson és a 7 bajnoki trófea
Jimmie Johnson és a 7 bajnoki trófea Fotó: Jonathan Ferrey/NASCAR via Getty Images

Legendává akar válni: Jöhet az Indy 500 és a Coke 600

Johnson a 2020-as NASCAR-visszavonulása óta azt mondta, hogy megfelelő alkalom esetén újra versenyezne a sorozatban, és most a duplázást is megpróbálná – azaz elindulna az Indianapolis 500-on és a Coca-Cola 600-on is egy nap leforgása alatt.

Kurt Busch volt az utolsó versenyző, aki – 2014-ben – megpróbálta megtenni az 1100 mérföldes, két államot érintő legendás távot. Busch-nak ez nem jött össze, miután az Indy 500-on a szenzációs 6. helyet érte el, addig a NASCAR versenyen ideje korán kiesett motorhiba miatt.

Johnson jóbarátja, Tony Stewart, aki kétszer is megpróbálta mindkét versenyt, az egyetlen versenyző, aki teljesítette mind az 1100 mérföldet.

A hétszeres Cup Series bajnok is szeretne egy próbát tenni: Négyszer nyerte meg a Charlotte Motor Speedwayen rendezett Coca-Cola 600-as versenyt, ebből háromszor egymás után 2003 és 2005 között.

Tudjátok, hogy mennyire imádom a hosszútávú sportokat, amihez jó állóképesség kell” – mondta Johnson az AP-nek. „Mindig is tiszteltem azokat a srácokat, akik megcsinálták a duplát.

Azt mondanám, hogy ez inkább egy tiszteletbeli dolog, mint egy bakancslistás tétel, és szívesen fektetnék egy kis energiát ebbe az ötletbe, úgyhogy meglátjuk, hogy sikerül-e megcsinálnom.

A másik NASCAR-esemény, ami felkeltette a figyelmét? A jövő évi, Chicago belvárosi utcáin átvezető verseny és a North Wilkesboróban megrendezésre kerülő All-Star futam. Johnson megjegyezte, hogy korábbi győztesként ott lehet majd mind az All-Star versenyen, mind a Los Angeles Memorial Coliseumban megrendezésre kerülő szezonnyitó Clash-re.

Egyelőre azonban a legfőbb dolog a család.

Chani (Johnson felesége, a szerk.) mindig maximálisan támogatott engem, ugyanakkor megvoltak a maga céljai, vágyai, és követte a saját útját és karrierjét. Azt hiszem, most az én feladatom, hogy ott legyek mellette” – mondta Johnson az AP-nek.

Azt mondanám, hogy nem bántam meg semmit. Visszatekintek, és határozottan levontam a tanulságokat a történtekből, a jót és a rosszat egyaránt.

Nem hagytam magam mögött befejezetlen dolgot, vagy bármit, amit megbántam.