DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Jelentős lóerőket találhatott a Mercedes F1-es csapata

Külföldi sajtóhírek szerint jelentős pluszteljesítményt talált a téli szünetben a Mercedes. Két számjegyű lóerővel lehet erősebb motorjuk, mint tavaly.

A Mercedes szerdán, 10:15-ös kezdéssel tartja a bemutatóját, melyen lerántják a leplet a csapat 2023-as autójáról, a W14-ről. Az olasz Formu1a.uno értesülései szerint az Ezüst Nyilak 10 lóerő pluszteljesítményt találtak a télen, ami segíthet nekik abban, hogy ismét a világbajnoki címekért csatázzanak, míg az is kiderült, hogy a csapat megtartja az oldaldoboz nélküli dizájnt.

Tavaly rengeteget küszködött a Mercedes, hogy megértsék, miért nem úgy működött az oldalsó doboz nélküli W13, ám a szezon második felében folyamatosan javuló tendenciát mutattak, főleg a kanyargósabb, technikásabb pályákon, mígnem Brazíliában egy sprintsiker és egy futamgyőzelem is összejött számukra George Russell révén.

Ugyanaz, de mégsem



Mint azt Toto Wolff kikotyogta, alapkoncepcióján idén sem változtat a brackley-i bázisú csapat: „Beléptem a szélcsatornába, és azt mondtam »ez a tavalyi autó«, de megnyugtattak a mérnökök, hogy ez valami teljesen más. Másként tereli a levegőt, jobb a súlyeloszlása és jobbak az aerodinamikai tulajdonságai.”

„Nyilván muszáj volt változtatnunk az alapvető elképzeléseinken, de ez a karosszérián nem észrevehető. Ebben is kicsit segítségünkre van a keskeny koncepció, hiszen elvonja a figyelmet a fontosabb dolgokról. Más lett az autó, de mégis ugyanúgy néz ki.”

Mivel a teljesítményorientált fejlesztéseket befagyasztotta az FIA az erőforrásokat illetően, legfeljebb csak megbízhatósági fejlesztéseket végezhetnek a gyártók. Ennek hozományaként korábban a Ferrari esetében 30 lóerős javulást vártak, amit maga Frederic Vasseur, a Scuderia csapatfőnöke hívott nevetségesnek, de a Mercedes esetében egyértelműn két számjegyű javulás várható a lóerők esetében.

Ha igazán szereted a motorsportokat, akkor van számodra egy jó hírünk: nemcsak a Facebookon, de már az Instagramon is megtalálsz bennünket. Kövess minket a legjobb képekért az Instán is!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: