KezdőlapFormula 1James Allison szerint bárki könnyen melléfoghat az idei autókkal

James Allison szerint bárki könnyen melléfoghat az idei autókkal

-

A Mercedes technikai igazgatója, James Allison könnyű tévútra menni a 2022-ben életbe lépő új szabályok szerint épített autókkal.

Gőzerővel készül a Forma-1 mezőnye a 2022-es szezonra, ahol az autók majd alapvetően eltérnek az eddig használtaktól a szabályváltozások nyomán. A cél a látványosabb versenyeket garantáló autók megalkotása volt a döntéshozók részéről, és a csapatoknak egy évvel több felkészülése volt erre, miután eredetileg már tavaly eszerint épültek volna az autók.

Több felkészülés ide vagy oda, James Allison a Mercedes részéről úgy véli, így is könnyű rossz irányba elindulni.

Minden egyes csapat minden egyes szakembere megtette a tőle telhető legjobbat” – fogalmazott Allison. „Mindenki megpróbálta a tőle telhető legjobban és legkreatívabban értelmezni az új szabályokat és a legjobb autót megépíteni eszerint. Aztán majd a szezonnyitón és a többi futamon kiderül, hogy ki hol tart a másikhoz képest. Tekintve, hogy mennyire új és más lesz az új, 2022-es autó, benne van a pakliban, hogy egy-két csapat borzalmasan melléfog a maga autójával.

Allison egyébként inspirálódna is más csapatok autóiból. Könnyedén előfordulhat ugyanis, hogy olyat lát, amire ő maga személyesen nem is gondolt. „Azt gondolom, bizonyos szintig mindenki ki fog hagyni lehetőségeket, amikre akár gondolhatott is volna. Majd megnézzük egymás autóját, és azt fogjuk mondani: hogy nem gondoltunk erre? Ezeket aztán igyekszünk majd a lehető leghamarabb a saját képünkre és autónkra formálni. Ha pedig esetleg úgy adódik, hogy mi leszünk a legjobbak, a riválisaink fogják ugyanezt tenni.

A legtöbb vesztenivalója a Mercedesnek van, ezt tudja Allison is. „Nyilván szeretnénk elöl maradni, de ugyanez a célja minden egyes más csapatnak is. Figyelnünk kell arra, hogy most is megfelelő élességgel tudjunk egy ilyen mértékű szabályváltozáshoz hozzáállni. Ilyenkor ildomos minden egyes passzust kétszer olyan részletesen átnézni. Semmi nem kerülheti el a figyelmünket.