KezdőlapFormula 1Infláció: Akár versenyeket is hagyhatnak ki az F1-es csapatok az év végén

Infláció: Akár versenyeket is hagyhatnak ki az F1-es csapatok az év végén

-

Vészjósló kijelentést tett a listavezető Red Bull csapatfőnöke Christian Horner, a brit szerint ugyanis a költségvetési sapka és az elszálló infláció miatt akár az is előfordulhat, hogy az szezon utolsó részében akár versenyeket is kihagyhatnak bizonyos csapatok.

Idén került bevezetésre a Forma-1-ben a költségvetési plafon, ami megszabja, hogy minden istálló maximum 145 millió dollárból gazdagodhat egy évben, amelyet a következő évben tovább csökkentenek 5 millióval.

Ezt az összeget azonban még a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború előtt határozták meg, ám az előbbi két esemény komoly hatással volt a világgazdaságra. Csak idén a globális infláció eléri a 10%-ot, amivel a csapatok költségei óriási és nagyon gyors mértékben ugrottak meg. Noha az FIA ígéretet adott arra, hogy a limittel igyekeznek majd az inflációhoz igazodni, ennek ellenére Christian Horner úgy véli, a csapatok nagy része év végére akár komoly bajba is kerülhet.

„A tíz csapatból hétnél előfordulhat, hogy az utolsó négy futamot ki kell majd hagyniuk, hogy beleférjenek a keretbe. Nem csak a nagy csapatokról van szó, hanem a középmezőnybeli gárdákról is, meg mindenkiről, akik az infláció miatt szenvednek.” – idézi a britet a BBC.

„Az FIA feladata ezzel foglalkozni. Tudom, hogy nagyon komolyan veszik ezt a témát. Az energia árak, a megélhetés költsége mind-mind exponenciálisan emelkedik és ez alól az F1 sem jelent kivételt. A szállítási díjak a négyszeresükre emelkedtek és ezt nem tudjuk kontrollálni.” – tette hozzá.

Forrásbbc.com