KezdőlapFormula 1Így került a Forma-1 tűzközelébe anno Ken Block

Így került a Forma-1 tűzközelébe anno Ken Block

-

A 2023-as év nem is indulhatott volna rosszabbul az autó és motorsport, különösen a raliszurkolók számára. A héten ugyanis Ken Block egy hószán baleset következtében az életét veszítette. Ebből a cikkből pedig megtudhatjátok, hogy a Gymkhana amerikai legendája anno miként tesztelhetett volna egy Forma-1-es autót.

Block egy élő legenda volt a motorsport világában és nem csak a rali világában, hanem más szakágak jelen képviselői is nagy tisztelői voltak az 55 éves korában elhunyt versenyzőnek. A WRC jeles képviselőjét annyira kedvelte a Pirelli, hogy egy F1-es tesztet szerettek volna biztosítani a számára. Ekkor 2011-et írtunk és az olasz gumigyártónak aez volt az első éve az autósport királykategóriájában.

A Pirelli akkori motorsport főnölének, Paul Hemberynek volt egy kész terve az egész projektre. Autót a Toyotától szerzett, akik a tesztekre TF109-et (a 2009-es konstrukciójukat – a szerző) ajánlották fel. Nem sokkal később pedig a dátumra, valamint a helyszínre is fény derült: 2011 augusztusában Monzában egy 3 napos gumiteszten lett volna az akció. Az első 2 napon Lucas di Grassi elvégezte volna a különböző keverékek tesztjeit, majd az utolsó napon Block körözhetett volna az F1-es autó volánja mögött. A hírt a 2011-es Kanadai Nagydíjon jelentették be és Block a verseny helyszínén azt nyilatkozta, hogy „nem is gondolta volna, hogy valaha is lesz ehhez hasonló lehetősége.”

A teszt lényege nem csak annyi lett volna, hogy az amerikai klasszis belekóstoljon az F1-be, hanem bár Gymkhana manővert is bemutatott volna a 2009-es Toyotával. Nem sokkal a bejelentést követően Block útja a Toyota kölni központjába vezetett, ahol komoly feladatok vártak rá. Első körben a csapat szimulátorát kellett volna kipróbálnia, hogy megszokja a sebességet és a G erőket, miután az amerikai soha életében nem vezetett együléses versenyautót.

Azonban volt egy nap probléma: Block magassága és a különösen hosszú lábai. A 183 centiméteres magasság nem volt probléma, ugyanis Blocknál magasabb pilóták is megfordultak már a Forma-1-ben. A hosszú lávai azért okoztak problémát, mert a Toyota 2009-es autóját két alacsony pilótára, Jarno Trullira és Timo Glockra szabták.

A legnagyobb baj az volt, hogy Block a megfelelő pozíció felvétele után blokkolta a kormány mozgását az autóban. A Toyota megpróbált megoldást találni a problémára, de az idő gyorsan telt és a teszt végül kútba esett. Nem szabad elfelejteni, hogy a japán gyártó a 2009-es évad végén a gazdasági világválság miatt távozott a sportból és emiatt már 2 éve nem is foglalkoztak igazán az F1-gyel.