2024. április 20. 01:58
KezdőlapMotorsportIDM SSP300 - Számadó Máté Schleizban is dobogóra állhatott!

IDM SSP300 – Számadó Máté Schleizban is dobogóra állhatott!

A hétvégén rendezték a Német Nyílt Gyorsasági Bajnokság, vagyis az IDM negyedik fordulóját. A versenyhétvégének sokak kedvenc pályája, a Schleiz-i Háromszög (német nevén: Schleizer Dreieck) adott otthont. A Hungarian Racing Engineering Team (röviden: HRE Team) színeiben versenyző Számadó Máté szintén az egyik kedvencének tartja a szántóföldek és napelemtáblák között kanyargó lezárt közútszakaszt, ahol nemrégiben tesztelt is, így jó esélyekkel várta a keletnémet állomást. Az önbizalmat növelte, hogy az előző, mosti fordulóban érte el Máté pályafutása legjobb helyezést, egy második pozíció formájába.

Szabadedzések

A pénteki tréningek megerősítették a fiatal magyar önbizalmát: az első edzésen harmadik, a másodikon pedig a második leggyorsabb lett, összetettben pedig harmadikként zárt. Mindössze két Freudenberg KTM-es versenyző, Lennox Lehmann és Leo Rammerstorfer végeztek előtte. Máté így nyilatkozott péntek este:

„A pénteki napon kettő szabadedzésünk volt, ahol az elsőn harmadik lettem, a másodikon második helyen végeztem. Idén májusban már jártunk itt egy teszt alkalmával, ahol megtaláltuk a megfelelő beállításokat, és bár azóta a motorkerékpáron több változtatás is történt, de ezekhez így könnyebb volt alkalmazkodni. A schleiz-i pálya az IDM versenysorozat legklasszikusabb aszfaltcsíkja, a régi időkben a versenypálya a kis városon is keresztül haladt, de a pálya modernizálása után egy lényegesen rövidebb pályát építettek, megtartva a régi vonalvezetés egy részét is. Én nagyon kedvelem az ilyen formájú pályát, amelynek egyébként teljesen új felülete van. A német versenyzők itt nincsenek akkora előnyben, mert ennek a pályának több mint a fele közúti forgalomban is használt, így csak nagyon kevésszer lehet a pálya vonalvezetését megismerni, gyakorolni. A szabadedzésen háromtized másodpercre vagyok elmaradva a kétszeres IDM bajnok Lennox Lehmanntól. (Ő egyébként idén a szupersport világbajnokságon a KTM kiemelt versenyzője.)
Holnapra az időjárás az előrejelzések szerint nagy mértékben meg fog változni. Jóval hűvösebb lesz, és lehet, hogy délelőtt megérkezik a csapadék is. A mért edzésen igyekszem az első két sorba qualifikálni, mert nagyon sokat jelent a rajtnál a jó pozícióból való indulás.”

Időmérők

Szombaton két kvalifikáció, valamint egy verseny várt a mezőnyre. Az első időmérőn Máté az ötödik lett, nyolc tizeddel az első Lennox Lehmann mögött. A másodikon szintén az ötödik lett, hátránya ekkor azonban 1,3 tized volt a győztes Walid Khanhoz képest.
Összesítettben így az ötödik rajtkockát szerezte meg a két futamra.

Első verseny

Az első verseny itt tekinthető meg, Mátéék rajta 2:28:00-nál kezdődik.

Máté nem kapta el jól a rajtot, többen is elmentek mellette, így visszaesett a nyolcadik helyre. Később visszajött a rajthelyét jelentő ötödik pozícióba, és nagyot csatázott Troy Beinlich-al, Oliver Svendsennel és Jorke Erwiggel az ötödik helyért, de végül csak nyolcadikként intette le a kockás zászló.

Íme a futam első tíz helyezettje, a teljes végeredmény itt tekinthető meg:

1 Leo RAMMERSTORFER AUT Freudenberg KTM KTM
2 Lennox LEHMANN GER Freudenberg KTM KTM 0.108
3 Marvin SIEBDRATH GER Füsport Kawasaki KAWASAKI 0.266
4 Walid KHAN NED Freudenberg KTM KTM 1.589
5 Troy BEINLICH GER Roto-Store BRT KAWASAKI 8.220
6 Oliver SVENDSEN DEN Füsport Kawasaki KAWASAKI 9.070
7 Jorke ERWIG GER Weber Motos KAWASAKI 9.103
8 SZÁMADÓ Máté HUN HRE Team KAWASAKI 9.246
9 Bryan COHEN NED Füsport Kawasaki KAWASAKI 17.717
10 Ferre FLEERACKERS BEL B.art Racing KAWASAKI 17.924

 

Máté és a csapat ezeket mondták az első futam után:

Második verseny

A vasárnapi verseny itt tekinthető meg, Mátéék rajtja 4:01:50-nél kezdődik

Máté ezúttal jól rajtolt, nemcsak, hogy megtartotta az ötödik helyét, de az első kört negyedikként zárta, a három Freudenberg KTM mögött. A harmadik körben a FüSport Kawasaki legjobbja, Marvin Siebdrath leelőzte, így újra ötödik lett. Ám a negyedik kör elején elesett Walid Khan, így Máté újra negyedik lett, majd Rammerstorfer hibázása után harmadikká lépett elő.

Máté (65) itt még Leo Rammerstorfer (5) és Marvin Siebdrath (94) között. Fotó: IDM / Dino Eisele

Féltáv után az élmezőny kezdett szétszakadni: Lehmann kiépített egy kényelmes, másfél másodpercnyi előnyt, amely végül kitartott a végéig. Siebdrath és Máté pedig leszakították magukról Rammerstorfert és Beinlichot, így ők ketten a saját párbajukat vívták az ezüstért. Bár szorosan együtt voltak a befutóig, szinte végig Máté volt előrébb, nem Siebdrath. A német azonban egy bátor manőverrel az utolsó kör felénél leelőzte Mátét, akinek már csak kevés lehetősége maradt válaszolni – Siebdrath azonban mindegyiket kivédte, így Máténak végül az ezüst helyett a bronz jutott. Ami miatt az alábbi fotó tanulsága alapján aligha bánkódik:

A dobogó: 2. Marvin Siebdrath – 1. Lennox Lehmann – 3. Számadó Máté. Fotó: IDM / Dino Eisele

Íme a futam első tíz helyezettje, a teljes végeredmény itt tekinthető meg:

1 Lennox LEHMANN GER Freudenberg KTM KTM
2 Marvin SIEBDRATH GER Füsport Kawasaki KAWASAKI 1.101
3 SZÁMADÓ Máté HUN HRE Team KAWASAKI 1.168
4 Troy BEINLICH GER Roto-Store BRT KAWASAKI 8.188
5 Thom MOLENAAR NED Molenaar Racing KAWASAKI 14.164
6 Leo RAMMERSTORFER AUT Freudenberg KTM KTM 14.658
7 Bryan COHEN NED Füsport Kawasaki KAWASAKI 14.678
8 Sven DOORNENBAL NED Molenaar Racing KAWASAKI 14.899
9 Max ZACHMANN GER KAWASAKI 15.372
10 Nick ROELFSEMA NED Team Apreco YAMAHA 15.418

 

Máté és a csapat nyilatkozatai a második verseny után

Vasárnap este ezeket mondta Máté:

A csapat hétfő esti beszámolójában szereplő szavai pedig a következőek voltak:

„Hurrá, Megcsináltuk!
A szombati nyolcadik hely nem igazából tett boldoggá. A vasárnapi bemelegítő edzésre (warm up) sokat változtatunk a motoron, és úgy nézett ki, hogy jobb is lett.
Az ötödik pozícióból rajtoltam, és meg is tudtam tartani a helyemet. Ezután óriási adok-kapok kezdődött, keményen tartottam magam, és feljöttem a harmadik helyre.
A vb-n menő tavalyi bajnok Lennox Lehmann kissé meglépett a villámgyors KTM motorjával, de a Füsport Kawasaki élmenője, Marvin Siebdrath, és én legyűrtük a másik két KTM-est. Marvinnal többször megelőztük egymást, végül állandósult, hogy én megyek a második helyen. Ő követett mert úgy érezte, hogy van rá esély, hogy megfogjuk az elsőt.
A nagy melegben közeledtünk is a versenyben vezetőhöz, de még legalább három kör kellett volna, hogy utolérjük. Az utolsó körben az IDM legjobb Kawasaki versenyzője kihasználta több éves tapasztalatát és motorjának erőfölényét, így végül engem a harmadik helyen intett le a kockás zászló.
A tegnapi helyezés után én is és a csapat is nagyon boldogok voltunk, és már alig várom a következő futamot! Egyre több német szurkolóm is van, rengeteg autogramot osztottam ki, és nagyon jó viszonyba kerültünk a Füsport Kawasaki csapatával is. Már a rajtrácson is látszik, hogy egyre jobban odafigyelnek rám, a verseny után rengeteg gratuláltak.
Kettő hét múlva tréning, majd ahonnan tovább utazunk Assenbe, az ötödik nemzetközi német bajnokság futamára.”

A bajnokság állása

A 2022-es IDM Supersport 300-as bajnokságban Máté jelenleg az ötödik helyen áll. Ugyanúgy 87 pontja van, mint a negyedik helyezett Walid Khannak – a holland fiú azonban két futamgyőzelemmel is bír, így a pontazonosság ellenére ő van előrébb. A tabellát Leo Rammerstorfer vezeti, előnye azonban mindössze három pont Marin Siebdrath-al szemben.

Íme az első tíz helyezett, a teljes tabella itt tekinthető meg:

1 Leo RAMMERSTORFER AUT Freudenberg KTM KTM 136
2 Marvin SIEBDRATH GER Füsport Kawasaki KAWASAKI 133
3 Lennox LEHMANN GER Freudenberg KTM KTM 99
4 Walid KHAN NED Freudenberg KTM KTM 87
5 SZÁMADÓ Máté HUN HRE Team KAWASAKI 87
6 Troy BEINLICH GER Roto-Store BRT KAWASAKI 77
7 Thom MOLENAAR NED Molenaar Racing KAWASAKI 71
8 Jorke ERWIG GER Weber Motos KAWASAKI 57
9 Scott DEROUE NED Freudenberg KTM KTM 45
10 Max ZACHMANN GER KAWASAKI 43

 

A következő forduló

Az IDM három hét múlva folytatódik majd, akkor a hollandiai Assenba látogat a sorozat.