2024. április 20. 14:41
KezdőlapMotorsportIDM Assen - Számadó Máté gyarapította pontjait az SSP300-ban!

IDM Assen – Számadó Máté gyarapította pontjait az SSP300-ban!

Múlt hétvégén a hollandiai Assenba látogatott a német nemzeti bajnokság, az IDM mezőnye is. A fordulóban a Supersport 300 géposztályban érdekelt Számadó Máté is rajthoz állt. Optimistán várhatták az asseni állomást, mivel az előző hétvégéken Máté felállhatott a dobogóra – így Schleizban is. Lássuk az ő hétvégéjét.

Ausztriai teszt

A holland fordulót megelőzően a Red Bull Ringen tesztelt csapatával, a Hungarian Racing Engineering Teammel, mielőtt folytatták az útjukat Hollandiába. A beszámolójukat itt lehet elolvasni:

Szabadedzések

Pénteken két szabadedzést rendeztek a mezőny számára. Máté az elsőn a 14., míg a másodikon az ötödik helyet szerezte meg. Az összevont listán az ötödik lett Máté, kilenc tizeddel elmaradva a Supersport 300 VB-n induló, itt csak vendégszereplő német Dirk Geiger mögött.

Időmérők

Pénteken, valamint szombaton is egy-egy időmérőt teljesítettek a versenyzők. Az első kvalifikációt Máté a 14., a másodikat a 11. helyen zárta. Összességében Máté a 11. rajtkockát szerezte meg, a rajtelsőség a már említett vendég, Dirk Geigeré lett.

Szombati verseny

Íme a szombati verseny felvétele, a rajt 1:01:20-nál kezdődik:

Máténak nem alakult jól a versenye: a felvezető körben kiállt, mert nem érezte megfelelőnek a motor elejét. Mint utólag elmondták, a rajtrácson vették észre, hogy ereszt az első kerék. Ezt a helyszínen orvosolták is, de a felvezető kör után kiállt a boxba egy ellenőrzésre. A futamot a boxutcából rajtolva kezdhette meg, a mezőny végéről végül a 19. helyen zárta a versenyt.

A futamot a szabadkártyás Dirk Geiger nyerte, megelőzve a mezőnyben túlkorosnak mondható, és jelentős VB-rutinnal rendelkező Scott Derouét és a kétszeres bajnok címvédő Lennox Lehmannt.

Végeredmény:

Íme az első 10 helyezett, a teljes végeredmény itt tekinthető meg:

1 Dirk GEIGER* GER Füsport Kawasaki KAWASAKI 10 kör
2 Scott DEROUE NED Freudenberg KTM KTM 4.419
3 Lennox LEHMANN GER Freudenberg KTM KTM 10.438
4 Thom MOLENAAR NED Molenaar Racing KAWASAKI 10.457
5 Juan CONESA* SPA MTM Kawasaki KAWASAKI 10.525
6 Marvin SIEBDRATH GER Füsport Kawasaki KAWASAKI 12.692
7 Ferre FLEERACKERS BEL B.art Racing KAWASAKI 23.162
8 Walid KHAN NED Freudenberg KTM KTM 23.177
9 Leo RAMMERSTORFER AUT Freudenberg KTM KTM 23.245
10 Sven DOORNENBAL NED Molenaar Racing KAWASAKI 23.311
19 SZÁMADÓ Máté HUN HRE Team KAWASAKI 39.416

Számadó Máté és a csapat nyilatkozatai

Máté az alábbiakat mondta az első verseny végeztével:

„A verseny előtt első kereket kellett cserélni. A warm up-nál éreztem, hogy valami nincsen rendben,így ki kellett jönnöm a boxutcába, hogy ellenőrizzük. Nem találtunk semmi nyilvánvaló hibát. Azonban így csak a boxutcából tudtam elrajtolni, azt is kicsi késéssel… A 32. helyről csak a 19-re tudtam feljönni a 10 kör alatt úgy, hogy a motor eleje nem működött jól. A köridők is messze elmaradtak a várttól. Arra gyanakszunk, hogy a vadiúj felni a hibás.
Holnapra remélem elhagy a balszerencse és tényleg azt tudom motorozni amit tudok!”

Itt pedig a csapat beszámolója:

Vasárnapi verseny

A vasárnapi verseny itt tekinthető meg, a rajt 2:01:30-nál kezdődik:

Ez a futam sokkal jobban alakult Máté számára: ezúttal már a 11. rajtkockából indulva hamar megkezdte a felzárkózást, az első kört a 9. pozícióban zárta. A következő körökben nagyot csatázott a német Marvin Siebdrath-tal a hetedik helyért. Később a kettejük csatája négyfőssé alakult, mivel utolérték a Freudenberg KTM két versenyzőjét: Walid Khant és Leo Rammerstorfert. Az utolsó előtti körben Máté az ötödik helyen haladt, ám az utolsót már a boly végén, a nyolcadik pozícióban kezdte meg, és végül abban is intették le.
A futamot vasárnap is a „vendég” Dirk Geiger nyerte meg, ezúttal azonban szoros csatát vívva a hazai pályán versenyző Derouéval. A dobogó legalsó fokára ezúttal is a címvédő Lennox Lehmann állhatott fel – de mindössze két ezreddel (!) előzte meg a szabadkártyás spanyol Juan Conesát.
Máté, bár nyolcadik lett, a hatodik helyért járó 10 ponttal gazdagodott, mivel az IDM szabályai szerint a szabadkártyás versenyzők nem kaphatnak pontot – így Geiger és Conesa „kiesett” Máté elől.

Végeredmény:

Íme az első 10 helyezett, a teljes végeredmény itt érhető el.

1 Dirk GEIGER* GER Füsport Kawasaki KAWASAKI 10 kör
2 Scott DEROUE NED Freudenberg KTM KTM 0.102
3 Lennox LEHMANN GER Freudenberg KTM KTM 7.136
4 Juan CONESA* SPA MTM Kawasaki KAWASAKI 7.138
5 Walid KHAN NED Freudenberg KTM KTM 11.841
6 Leo RAMMERSTORFER AUT Freudenberg KTM KTM 11.906
7 Marvin SIEBDRATH GER Füsport Kawasaki KAWASAKI 12.219
8 SZÁMADÓ Máté HUN HRE Team KAWASAKI 12.296
9 Oliver SVENDSEN DEN Füsport Kawasaki KAWASAKI 21.110
10 Sven DOORNENBAL NED Molenaar Racing KAWASAKI 21.826

Számadó Máté és a csapat nyilatkozatai

Máté szavai a vasárnapi futam után:

„A szombati balszerencsés nap után végre volt egy jó versenyen. Szoros befutó volt, 0.4 másodperc a harmadik helytől. Kis szerencsével akár előrébb is végezhettem volna, de most nem tudtam ellensúlyozni az ellenfelek technikai előnyét. Nem igazán úgy alakult a hétvége ahogy szerettem volna, de nagyon sok tapasztalatot szereztem és szereztünk csapatként is ezen a hétvégén ahol az eddiginél is erősebb mezőny gyűlt össze, mivel Spanyolországból és a VB-ről is jöttek versenyzők! Úgy érzem jó úton haladunk, hogy szintet tudjunk lépni a jövőben!”

A Hungarian Racing Engineering Team az alábbiakat írta hétfő délelőtt:

A tabella állása

Már csak két hétvége van hátra az IDM 2022-es idényéből, tehát még 100 pont szerezhető összesen. Számadó Máté továbbra is a tabella ötödik helyén áll, ám Walid Khan – akivel azonos pontszámmal érkeztek Assenba – 16 ponttal megelőzte őt. Máté mögött mindössze két ponttal áll a holland Scott Deroue, akire most térjünk ki egy kicsit.
Deroue úgy van Máté sarkában, hogy két fordulót kihagyott idén – viszont finoman szólva sincsenek egy súlycsoportban. Deroue már 26 éves, és sok tapasztalattal bír: négy évet töltött a Supersport 300 VB-n, ahol kétszer harmadik, kétszer pedig második helyen zárta a bajnokságot. Korábban pedig egy teljes szezont teljesített a Moto3-as VB-n (igaz, nem szerzett pontot). Deroue tavaly azt nyilatkozta, hogy befejezi a versenyzést, de idén mégis elindult az IDM-ben. Ráadásul az egyik legerősebb csapat, a Freudenberg KTM színeiben. Tehát így nézzük a tabella állását.

Íme az első 10 helyezett, a teljes tabella itt érhető el:

1 Leo RAMMERSTORFER AUT Freudenberg KTM KTM 158
2 Marvin SIEBDRATH GER Füsport Kawasaki KAWASAKI 157
3 Lennox LEHMANN GER Freudenberg KTM KTM 139
4 Walid KHAN NED Freudenberg KTM KTM 113
5 SZÁMADÓ Máté HUN HRE Team KAWASAKI 97
6 Scott DEROUE NED Freudenberg KTM KTM 95
7 Thom MOLENAAR NED Molenaar Racing KAWASAKI 87
8 Troy BEINLICH GER Roto-Store BRT KAWASAKI 85
9 Jorke ERWIG GER Weber Motos KAWASAKI 69
10 Oliver SVENDSEN DEN Füsport Kawasaki KAWASAKI 59

A következő verseny

Az IDM következő állomása szeptember első hétvégéjén lesz az ausztriai Red Bull Ringen.