Horner: Newey a mátrixban él!

Andrian Newey 2006-ban csatlakozott a Red Bullhoz a csapat technikai vezetőjeként és elévülhetetlen érdemeket szerzett a Milton Keynes-i alakulat sikereiben. Kollégája szerint a tervezőzseni egy teljesen más dimenzióban látja a Forma-1-et, mint az átlagemberek.

Christian Horner, Team Principal, Red Bull Racing, Adrian Newey, Chief Technology Officer, Red Bull Racing

Fotót készítette: Carl Bingham / Motorsport Images

Adrian Newey nagy szerepet játszott a Williams 1990-es években elért sikereiben, ezt követően a McLarennél vállalt munkát, ahol az ő tervei alapján tervezett autóval Mika Häkkinen két egymást követő évben is világbajnoki címet szerzett.

Amikor Dietrich Mateschitz 2005-ben megvásárolta a bajban lévő Jaguar istállót és átkeresztelte Red Bull Racingre, tisztában volt vele, hogy jelentős átalakításra lesz szükség a siker eléréséhez.

Így aztán az elérhető legjobb szakembereket igyekezett megszerezni az energiaitalosok számára. Miután Christian Horner megkapta a csapatvezetői feladatokat, csak egyetlen név járt a fejében, hogy még tovább erősítse az istállót.

Még több F1 hír:

„Egy világos technikai irányvonal hiányzott. Mindig is rajongtam Adrian munkájáért és az autókért, amiket épített, egészen a Leyton House-i időkön át az 1980-as évek végéig visszamenőleg“ - mondta Horner.

„Adrian volt a legjobb, aki valaha is dolgozott a Forma-1-ben. A kérdés csak az volt, hogyan tudjuk elcsábítani a Red Bullhoz“ - emlékezett vissza a brit csapatvezető.

Newey 2006-os érkezése óta öt konstruktőri címhez segítette a bikásokat, míg Sebastian Vettel négy, Max Verstappen két világbajnoki címet zsebelt be a tervezőzseni által megálmodott konstrukciókkal.

Horner szerint a Red Bull technikai főnöke ma is ugyanolyan aktívan és keményen dolgozik, mint pályafutása kezdetén és továbbra is komoly hatást gyakorol az istálló életére.

 

„Ő az egyetlen fickó, aki látja a levegőt. Szó szerint a mátrixban él. Ő a technikai zenekar karmestere, még mindig nagyon gyakorlatias és még mindig hosszú órákat tölt a rajztábla előtt ülve“ - fogalmazott Horner.

Newey zsenialitására szüksége is lesz a Red Bullnak 2023-ban, hiszen az eredetileg tervezettnél tíz százalékkal kevesebb szélcsatornában eltölthető idővel kell megalkotniuk az új konstrukciójukat, miután a csapat túlköltekezte magát a költségvetési plafonon 2021-ben.

BRÉKING: Schumacher a Mercedesnél folytatja!

Legyél a Motorsport-közösség része

Csatlakozz a beszélgetéshez
Előző cikk Sauber "nem mond neveket" azzal kapcsolatban, ki követi majd Vasseurt
Következő cikk Csou búcsúja Vasseurtől: „Megtiszteltetés volt veled dolgozni”

Legjobb hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások. Miért nem írja meg az elsőt?

Regisztrálj ingyen

  • Szerezz gyors hozzáférést a kedvenc cikkeidhez

  • Értesítések kezelése a legfrissebb hírekről és a kedvenc versenyzőkről

  • Hallasd a hangod a cikk kommentálásával.

Motorsport prime

Fedezd fel a prémium tartalmat
Feliratkozás

Kiadás

Magyarország