Hivatalosan is állást foglalt a Honda: nincs kizárva a 2026-os F1-es visszatérésünk!

A Honda képviselői hivatalosan is elismerték, hogy nincs kizárva, hogy 2026-ban visszatérjenek a Forma-1-be, miután továbbra is ott vannak a 2026-os motorformuláról szóló tárgyalásokon.

Lewis Hamilton, Mercedes, 2nd position, Max Verstappen, Red Bull Racing, 1st position, Sergio Perez, Red Bull Racing, 3rd position, and Masashi Yamamoto, General Manager, Honda Motorsport, on the podium

Fotót készítette: Steven Tee / Motorsport Images

A Honda 2020-ban, a koronavírus-járvány első évében döntött úgy, hogy a „márka zöld jövőjének érdekében” 2021 végén kilépnek a Forma-1-ből, nagy slamasztikában hagyva ezzel a Red Bullt.

A 2021-es erőforrásuk azonban kiválóra sikerült, és Max Verstappen Honda-erővel lett világbajnok. A Red Bull pedig sikeresen kiegyezett a japán márkával arról, hogy 2022-től a 2025-ös szezon végéig használhatják a Honda erőforrását, amit ráadásul még idén is Szakurában, gyártanak a Red Bull még befejezetlen motorrészlege mellett, így a Honda Racing Corporation (HRC) logói ott is virítanak a Red Bull és az AlphaTauri autóin.

A Honda F1-es programjának vezetői végig kitartottak amellett, hogy a japán márkának folytatnia kéne az F1-es szerepvállalását, már csak azért is, mert a Honda kivonulása nélkül is tervben volt a 2023-as szezontól a fejlesztések befagyasztása az új motorformula előtt, a teljesen lebomló üzemanyaggal tervező F1 jövőképe pedig ezúttal már a Honda fejeseinek fantáziáját is megragadta.

Még több F1 hír:

Elsősorban német sajtóértesülések, így többek között a Motorsport-Totalnál dolgozó kollégáink is rendszeresen számoltak be olyan információkról, hogy a Honda egyre nagyobb figyelemmel követi a 2026-os motorformula alakulását, az Osztrák Nagydíjat megelőző ülésen, ahol a gyártók korábbi reményei szerint véglegesíthették volna a 2026-os motorformulát, részt vett a Honda vezérigazgatója, Toshihiro Mibe, illetve a HRC elnöke, Koji Watanabe és igazgatója Yasuaki Asaki is.

Watanabe többek között a Motorsport.com-nak így nyilatkozott a Red Bull Ringen:

„Az F1 jelenti a motorsportok csúcsát, szóval természetes, hogy figyelemmel követjük a Forma-1-et. Még csak most zártuk le a részvételünket, így a Hondán belül még szóba se jött a 2026-os szezon, nincsenek terveink. Ugyanakkor nincs kizárva a Honda részvétele. Az F1 éppen most dönt a 2026-os motorformuláról, a céljuk pedig a teljes karbonsemlegesség. Összességében tehát ugyanaz, mint nekünk.”

„Így a jövőben sem kéne feladnunk a karbonsemlegességünket egy F1-es projekttel. Ez egy jó alkalom most, hogy felmérjük, hogyan is képzeli el ezt a jövőképet az F1.

Még több F1 hír:

Watanabe azt is hozzátette, hogy a Honda csak azután döntene egy ennyire nagyszabású versenyprogramról, miután már az utcai modelljeinél elindultak a teljesen karbonsemleges úton.

„Több tényezőt is figyelembe kell vennünk. Most, hogy az F1 helyett az utcai kínálatunk karbonsemlegesítésén dolgozunk, végig is kell vinnünk ezt a tervet, de miután végeztünk, ismét elgondolkodhatunk az F1-en” – mondta Watanabe, azt is hozzátette, hogy amennyiben már 2026-ban vissza akarnak térni a Forma-1-be, arról „1, másfél éven belül”, tehát kb. 2023 végéig dönteniük kell.

A Red Bull 2026-tól a Porsche partnere lesz, és a motorformuláról zajló viták alatt fontos kérdés volt, hogy a Red Bull Powertrains új gyártónak számíthat-e a Honda motorjainak futtatása miatt. Watanabe azonban tisztázta, hogy a Honda F1-es erőforrásainak szellemi tulajdonjogát nem adták el a Red Bullnak, ők csupán lízingelik azt, így 2025 után a Honda-motorok visszaszállnak majd az anyacéghez.

Hallgassátók meg a Ferrari Le Mans Hypercarjának ordítását:

Legyél a Motorsport-közösség része

Csatlakozz a beszélgetéshez
Előző cikk Vettel: Ezeket a szurkolókat egy életre el kellene tiltani a versenyektől!
Következő cikk A Honda név már jövőre visszatérhet a Forma-1-be

Legjobb hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások. Miért nem írja meg az elsőt?

Regisztrálj ingyen

  • Szerezz gyors hozzáférést a kedvenc cikkeidhez

  • Értesítések kezelése a legfrissebb hírekről és a kedvenc versenyzőkről

  • Hallasd a hangod a cikk kommentálásával.

Motorsport prime

Fedezd fel a prémium tartalmat
Feliratkozás

Kiadás

Magyarország