KezdőlapFormula 1Hivatalos: Ricciardo év végén távozik a McLarentől

Hivatalos: Ricciardo év végén távozik a McLarentől

-

A McLaren nemrég bejelentette, hogy Daniel Ricciardo nem tölti ki a szerződését, így 2022 végén távozik a csapattól.

2020-ban, mikor Carlos Sainz megegyezett a Ferrarival, a McLarennek kellett találnia egy versenyzőt Lando Norris mellé. Az ausztrál pilótával már korábban is tárgyaltak, ám akkor Ricciardo inkább a Renault-nak szavazott bizalmat.

Mivel az elbeszélgetések során jól érezték magukat a felek, 2021-ben létrejött a megállapodás. A legtöbben azt gondolták, hogy a 32 éves pilóta könnyedén dominálni fog fiatalabb csapattársával szemben, ám épp az ellenkezője történt.

2021-ben nehezen szokta meg új autóját az ausztrál, míg Norris sorra gyűjtötte a pontokat és az előkelő pozíciókat. Ugyan Monzában visszavágott a 32 éves versenyző, mikor kettős győzelmet arattak, ám azóta újfent nem találta a ritmust.

Egyre többen kezdték suttogni Ricciardo távozását, ám az ausztrál és Zak Brown folyamatosan cáfolta a pletykákat. Az amerikai vezető elmondta, hogy 2023-ig a McLaren család tagja marad a nyolcszoros futamgyőztes, bár azt nem kötötte ki, hogy melyik divízóban képviseli majd a papaya színű céget.

Nemrég viszont a csapat bejelentette, hogy közös megegyezéssel felbontják a kontraktust, így Ricciardo 2022 végén távozik az F1-es istállóból. A wokingi alakulat megköszönte az ausztrál munkáját és az emlékezetes monzai kettős győzelmet.


Daniel Ricciardo:

„Kiváltság volt az elmúlt két szezonban a McLaren család tagjának lenni. Ám Zakkal (Brown) és Andreasszal (Seidl) folytatott több hónapos beszélgetéseink után úgy döntöttünk, hogy idő előtt felbontjuk a szerződésemet a csapattal. Megállapodtunk abban, hogy az idei szezon végén elvállnak az útjaink. A saját terveimet a megfelelő időben fogom ismertetni. Függetlenül attól, hogy mit hoz a következő fejezet nem bánok semmit, és büszke vagyok arra a munkára, amit a McLarennél nyújtottam. Különösen a monzai győzelemre a tavalyi szezonból. Élveztem a közös munkát mindenkivel a McLarennél, a pályán és Wokingban is. Mindent bele fogok adni, miközben együtt kiélvezzük a szezon hátralévő részét. Soha nem voltam még ilyen motivált a versenyzés kapcsán, részese akarok lenni ennek a sportnak, amit annyira szeretek. Alig várom már a következő fejezetet.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Daniel Ricciardo (@danielricciardo) által megosztott bejegyzés

Andreas Seidl, a McLaren csapatfőnöke:

„Szeretném megköszönni Danielnek azt az elkötelezettséget és hozzájárulást, amit az elmúlt két szezonban tanúsított a csapat iránt. A kihívások ellenére mindig pozitívan és hatalmas küzdőszellemmel jelent meg, és segített az egész csapatnak abban, hogy előre tudjunk lépni. Soha nem fogjuk elfelejteni azt az emlékezetes monzai futamgyőzelmet, ami nagy lökést adott az egész csapatnak.”


Sajtóinformációk szerint a McLaren elég nagy összeggel kompenzálta Ricciardót a szerződésbontás kapcsán. Kötelezettsége így már nem lesz a brit istálló felé, így oda igazolhat, ahova akar.

A csapat a 2023-as felállásáról annyit közölt, hogy időben tudatja kik fogják vezetni az autóikat.