DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Hivatalos: Megnyitotta kapuit a Balaton Park Circuit

Megnyitotta kapuit a balatoni versenypálya, amelyet Giancarlo Fisichella korábbi F1-es pilóta már ki is próbált: van lehetőség Grade 1-es licenszre is a folytatásban.

Az elmúlt tizenöt év során nem épült fel ilyen magas FIA-minősítésű pálya Közép-Európában: a mai napon hivatalosan is megnyitották a balatonfőkajári Balaton Park Circuitet. A több mint 200 millió eurós beruházás négy év alatt állt össze, és úgy épült, hogy akár a legmagasabb, FIA Grade 1-es licensz is elérhető – jelenleg Grade 2-es minősítést kapott, és hazai, valamint nemzetközi vesenysorozatokat lát majd vendégül.

„Nagyon büszkén ünnepeljük a Balaton Park Circuit hivatalos megnyitóját, egy olyan egyedi projektét, amely álomként indult, most pedig valósággá vált a fáradhatatlan munka eredményeként. A fő építési fázis négy évvel ezelőtt indult, és különös figyelmet szenteltünk a biztonságnak, az innovációnak, és a természet védelmének. Mivel készen állunk arra, hogy nemzetközi eseményeket fogadjunk, a Balaton Park Circuit úgy épült, hogy az FIA és a FIM által támasztott legmagasabb követelményeknek is megfelel” – mondta Gianpaolo Matteucci, a Balaton Park Circuit vezetőségi tagja.

Balaton Park Launch 2



A pályát Gulácsi Ferenc tervezte, aki a következőt mondta  projektről: „Három dologra figyeltem a tervezésnél. a biztonságra, a versenyzői kihívásra, és a fenntarthatóságra. Örülök, hogy eljutottunk idáig, ahol most tartunk: a pálya használatra kész, be lehet lengetni az első zászlót.”

A pályát már kipróbálta Giancarlo Fisichella, aki korábban 14 szezont húzott le Formula-1-es pilótaként, és 231 nagydíjon állt rajthoz.

„Amikor először vezethettem a Balaton Park Circuiten, lenyűgözött a karaktere. Ezen a pályán tényleg minden megvan: az igazán gyors kanyarok, a kihívást jelentő visszafordítók, és a menő sikánok is. Jó a pálya ritmusa, jó érzés rajta vezetni. Az első kanyar és a hátsó egyenes vége kiemelt előzési pont. Összegezve: a Balaton Park Circuiten igazi csemege autózni” – mondta Fisichella.

Balaton Park Launch 1

Az óramutató járásával ellentétes irányba haladó pályán hat balkanyar és tíz jobbkanyar található, 12 és 15 méter között változik a szélessége. 48 garázs és három különálló, de egymással szomszédos paddock található a létesítmény területén, a nézőtér első körben tízezer fő, de ez az ideiglenes lelátók használhatával 120 ezer főre növelhető. A következő szezonra elkészül egy négycsillagos luxushotel is, amelyből teljes egészében látható a pálya. 

A jelenleg is meglévő, szurkolók, újságírók és VIP vendégek számára elérhető korszerű létesítmények mellé a beruházás következő fázisában többek között egy autómúzeum is kerül majd.

Íme a pályáról készült fotógalériánk:

Mészáros Sándor kollégánk pedig a helyszínről jelentkezett be egy videóval, nézzétek meg ezt is:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: