Nosztalgia

Haug a 2007-es hungaroringi időmérős botrányról: „Idiótának tűntem”

A Mercedes korábbi motorsportos alelnöke, Norbert Haug az F1 Beyond the Grid podcastjének vendége volt nemrég, és sok érdekes téma közül szó esett a 2007-es Magyar Nagydíjról is, amikor a Lewis Hamilton és Fernando Alonso közötti viszály a tetőfokára hágott.

Lewis Hamilton, McLaren MP4-22, leads team mate Fernando Alonso, McLaren MP4-22 out of the pits

Fotót készítette: Steven Tee / Motorsport Images

Haug pedig mindezt a páholyból nézte végig, hiszen akkor a McLarennél dolgozott. A kétszeres világbajnok és a feltörekvő újonc kapcsolata egyre csak romlott a szezon során, mígnem elérkeztünk Magyarországra, amikor minden egy másik fokozatba kapcsolt.

Az időmérőn először Hamilton nem engedte el Alonsót, aki így nem tudott gyorskört futni, majd pedig a spanyol azzal vágott vissza, hogy a bokszutcában feltartotta kollégáját, aki pedig az utolsó próbálkozás lehetőségétől esett el ezzel.

Ugyan Alonsóé lett végül a leggyorsabb kör a Q3-ban, de aztán kapott egy öt rajthelyes hátrasorolást, így végül mégis Hamilton indulhatott a pole-ból. Ez komoly vitákhoz, és a két versenyző közötti kapcsolat teljes megromlásához vezetett, miközben Alonso és a McLaren is egyre távolabb kerültek egymástól.

Még több F1 hír:

A nevető harmadik félként aztán a szezonzárón Kimi Räikkönen szerezte meg a bajnoki címet, a wokingiak versenyzői pedig egy-egy ponttal maradtak le róla. Az idény végén Alonso aztán vissza is tért a Renault-hoz.

Haug így emlékszik vissza arra az időszakra: „Többet érhettünk volna el, az biztos. A magyarországi eset nélkül például simán meglettünk volna. Emlékszel? Ez volt az egyik ok. Persze több is volt összességében, de ez nagyban közrejátszott abban, hogy akkor lemaradtunk a bajnoki címről.”

„Manapság már nem szenvedek emiatt, de akkor még nem ez volt a helyzet. Általában a versenytársaidat kéne legyőznöd, nem saját magadat. Ugyanakkor ebből is megtanultam a leckét. Ezerszer annyira fáj, ha a saját utadba állsz, de néha nem lehet elkerülni” – magyarázta a német.

 

Haugnak aztán az időmérőt követően bizony a kamerák elé kellett állnia, ami nem esett túl jól neki. „Persze, hogy sok kritikát kaptunk, Magyarországon ott voltam a sajtótájékoztató közepén, és megpróbáltam megmagyarázni valamit, amit nem lehetett.”

„Gyakran váltogattuk, hogy ki kerül sorra. Néha Ron [Dennis, akkori csapatfőnök] állt a sajtó rendelkezésére, néha én… Magyarországon pont én következtem. Természetesen egy idiótának tűntem. Hogyan magyarázhatnám ezt meg? Nem ez volt a legjobb időmérőnk, de biztosan emlékezetesre sikerült.”

„Ha ezt leírta volna valaki, hollywoodi filmet lehetett volna belőle forgatni.” Haug ezen botrányos esemény mellett az epizód során arról is beszélt, hogy kiket tartott a leggyorsabb versenyzőknek a McLarennél, amíg ő ott volt.

Hamilton a Verstappen miatti kihívás okán hosszabbított szerződést?

Legyél a Motorsport-közösség része

Csatlakozz a beszélgetéshez
Előző cikk Laudának kezdetben kételyei voltak Hamiltonnal kapcsolatban: "Biztos a jó versenyzőt igazoltuk le?"
Következő cikk Russell nem biztos benne, hogy a silverstone-i sprintverseny a Williams előnyére válik

Legjobb hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások. Miért nem írja meg az elsőt?

Regisztrálj ingyen

  • Szerezz gyors hozzáférést a kedvenc cikkeidhez

  • Értesítések kezelése a legfrissebb hírekről és a kedvenc versenyzőkről

  • Hallasd a hangod a cikk kommentálásával.

Motorsport prime

Fedezd fel a prémium tartalmat
Feliratkozás

Kiadás

Magyarország