KezdőlapFormula 1Hatalmas lökést adna az F1-nek, ha lenne egy amerikai bajnokesélyes pilótája

Hatalmas lökést adna az F1-nek, ha lenne egy amerikai bajnokesélyes pilótája

-

Jövőre már két F1-es futamot is fognak rendezni az Egyesült Államokban Miami érkezésével, ilyenre legutóbb 1984-ben volt példa.

Az amerikai közönség azonban a futamokon kívül nem sok mindennek örülhet a Forma-1-ben. Utoljára 2015-ben szurkolhattak egy honfitársuknak, akkor Alexander Rossi ugrott be a Manor volánja mögé pár futam erejéig, míg teljes idős versenyzőjük legutóbb a 2006 és 2007-es szezonban volt Scott Speed személyében. A Haas vonatkozásában van csapatuk, de Mazepinnel és Schumacherrel rendre az utolsó két helyet foglalják el. Egy másik istállóhoz is közel álltak, de Michael Andretti (az egyetlen amerikai világbajnok, Mario Andretti fia) Sauberes felvásárlási kísérlete az utolsó utáni pillanatban befuccsolt.

A McLaren és a Ferrari egykori svéd klasszisa Stefan Johansson szerint nagyon sokat lendítene a Forma-1-en ha lenne egy versenyképes amerikai pilótája.

„Természetesen óriási segítség lenne egy amerikai pilóta, de csak akkor, hogy ha jó is. Olyan nem lehet, hogy valaki csak a rajtrács végén kullogjon. Ha valaki a bajnoki címért küzdene, az egy masszív lökést adna a sorozatnak.” – kezdte a 65 éves sokszoros dobogós pilóta.

„A Liberty Media fantasztikus munkát végez, sikerült feltörniük a „kódot” itt az Államokban a Drive to Survive című sorozattal. Gyakorlatilag napi szinten találkozom már olyan emberekkel, akik a sorozat megnézése után a Forma-1 „szakértőivé” váltak, ami nagy szó. Az austini pályán pedig hatalmas nézősereg volt, talán soha nem voltak még ennyien egy F1-es futamon.”

Jelen állás szerint egy esetleges F1-es szerződéshez az amerikaiak közül Colton Herta áll, aki a McLaren egyik top pilótája az IndyCarban, aki Andretti érkezésével együtt jöhetett volna a Sauber-Alfa Romeo istállóhoz.