DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Három pályán lehet sprintfutam idén

Szavazni fognak csütörtökön a csapatok arról, kísérleti jelleggel tartsanak-e idén szombati sprintversenyeket, melyek meghatározzák a rajtsorrendet. Még nem eldöntött, osszanak-e pontokat.

A Formula-1 új vezére, Stefano Domenicali egy interjúban arról beszélt, a fordított rajtrács ötletét elvetette a sportág, de továbbra is lehetőség a szombati sprintfutamok megrendezése. A tervezet olyannyira napirenden van, hogy csütörtökön szavaz róla az F1 Bizottság – írja a RaceFans.net.

Az elképzelés szerint azokon a hétvégéken, melyeken sprintfutamot rendeznek, az időmérőt pénteken tartják meg. A kvalifikáció dönt a sprintverseny rajtrácsáról, amely a nagydíj kezdési sorrendjét határozza meg. Első körben három pályán tartanának kísérleti jelleggel sprintfutamot, amely alapján a szélesebb körű bevezetésről döntenének. A forrás szerint ezek a pályák Montreal, Monza és Interlagos: amerikai helyszínből azért van kettő is, mert ezek közvetítése Európában esti időpontra esik, így nagy nézettség várható tőle.



A sprintfutamnak bele kell férnie abba az egyórás időtartamba, amelybe normál esetben a szombati kvalifikáció esik. Ezen túl azonban nem született döntés a részletekről: csütörtökön tárgyalják meg, milyen gumiszabályok vonatkoznak a szombati futamra, valamint azt, járjanak-e világbajnoki pontok az eredményekért.

Tavaly a már említett fordított rajtrácsos sprintfutamok kísérleti jellegű megrendezése jutott el szavazásig – azokon a pályákon futották volna őket, ahol a járványhelyzet miatt két versenyt is tartottak, ezzel megkerülve a kiszámíthatóságot –, azonban az F1 Bizottság háromszor is nemet mondott rá, mivel nem nyerte el a csapatok szükséges (tízből nyolc) támogatását.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: