KezdőlapFormula 1Ha jönne a Volkswagen, a Mercedes hajlandó lenne kompromisszumokra

Ha jönne a Volkswagen, a Mercedes hajlandó lenne kompromisszumokra

-

Az Olasz Nagydíj hétvégéjén ültek össze a sportág vezetői, és Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke szembement az eddigi trendekkel.

Általában a nagyobb befolyással rendelkező emberek nem szeretnének változást a Forma-1 porondján. Most azonban a 2026 utáni szabályok egyeztetése kapcsán Toto Wolfftól pont ennek az ellenkezője hangzott el.

Az FOM, az FIA és a motorgyártók azonban már tárgyalnak arról, tizenhárom szezon után milyen irányba mozduljon el.

Potenciális új gyártók – köztük a Volkswagen-csoport két márkája – is jelen van ezeken a megbeszéléseken. Egy dolog biztos: az újítás jegyében mindannyian el szeretnének szakadni a belső égésű motoroktól. Az új meghajtás pedig kulcsa annak, hogy a Forma-1 továbbra is releváns maradjon.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Volkswagen (@volkswagen) által megosztott bejegyzés

Jelenlegi turbo-hibrid szabályrendszer 2014 óta van jelen, és két fő meghajtó egysége az MGU-H és MGU-K (hő- és kinetikus energia-visszanyerő rendszer).

A rendszer bonyolultsága azonban több márkát is visszatarthat attól, hogy ilyen összetett – és nem sok sikerrel kecsegtető – projektbe kezdjenek, az eddigi gyártókkal ellentétben a nulláról.

„Elhagyjuk az MGU-H-t, ha ezzel össze tudjuk hangolni az érdekeinket más területen.” – jelentette ki Wolff.

Ez egy olyan kompromisszum, – és szerintem itt a többiek nevében nem beszélhetek -amit a Mercedes hajlandó elfogadni, ha ezzel elősegítjük a Volkswagen-csoport csatlakozását.”

„De sok ilyen terület van még, ahol egyetértésre kell jutnunk. Ha ez nem történik meg, akkor valószínűleg visszatérünk az előző megoldáshoz, és 2026-ban a FOM és az FIA által kitalált szabályok szerint folytatjuk majd.”

A rivális Red Bull a Honda kivonulása miatt jövőre átveszi a japánok projektjét. Wolff kollégája, Christian Horner így vélekedett az új gyártókról:

„[Egy új gyártó] nyilván szeretne tiszta lappal indulni, úgy gondolom. Az eddigiek pedig már sokat beleöltek, nem akarják mindezt eldobni.”

„De mostani motor nagyon drága. Az pedig, hogy hogyan csökkentsük a költségeket, nem sikerült elérni egyik tárgyaláson sem, amin én is ott voltam.”

„Nem oldódik meg a költségkorláttal a probléma, mert motort nehezebb ellenőrizni, amikor az égési folyamat több más területre is kihat, főleg a gyártók esetében.”