DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Győzelmet és bajnoki vezetést hozott a hazai pálya Verstappennek

Megállíthatatlan volt Max Verstappen hazai pályáján. Bár a Mercedes megpróbálta levadászni, a holland magabiztosan váltotta győzelemre tegnapi pole-pozícióját, és szinte felrobbantotta a lelátókat.

Max Verstappen tegnapi pole-pozíciójával már gondoskodott arról, hogy hazai futamát a lehető legmagabiztosabban kezdhesse, és erre még rátett egy lapáttal a holland szurkolók elképesztő lelkesedése. A helyi közönség már a felvezető kört is ovációval fogadta, a pálya egyes részein pedig az autókat is alig lehetett látni a narancssárga füsttől.

Hasonlóan őrjöngve fogadták, amikor a piros lámpák kialvása után a helyi hős kényelmes előnnyel elhúzott világbajnoki riválisa elől. Lewis Hamilton némileg gyengébben kapta el a rajtot, még csapattársa is nézelődni kezdett mögötte, de végül az eredeti rajthelyüket tartották. A start nagy győztese ismét Fernando Alonso volt, aki amellett, hogy két koccanást is megúszott, három helyet előrelépett, a tegnap csodát tévő Antonio Giovinazzi pedig épp ennyit esett vissza.

A kezdeti helyezkedés után a legfőbb kérdés a gumitaktika volt. A Mercedes a kétkiállásos stratégiát fontolgatta, és a 21. körben ki is hozták Hamiltont egy friss szett közepesért, amire Verstappen a 22. körben reagált is, és a brit elé tért vissza, két másodperces távolságra tőle. A másik Ezüst Nyílban Valtteri Bottast egykiállásos taktikára állították, de nem tudta túl sokáig tartani a friss gumikon támadó Verstappent, aki a 31. körben visszavette a vezetést. Bottas ezután elengedte Hamiltont, de Red Bull-os riválisuk újfent gyorsan komoly előnyt épített ki.



A Mercedes a 40. körben újabb elévágással probálkozott, amire a versenyt vezető holland ismét azonnal reagált is. Mindkét pilótának voltak kétségei a kapott gumiszett miatt, Hamilton a használt közepesekben, Verstappen az új kemény keverékekben nem bízott; ehhez képest a holland gond nélkül visszaállította a három-négy másodperc körüli különbséget. Végül pedig azok a Pirellik vezették győzelemre.

A rövid, szűk pályából adódó két fő jellemző is megmutatkozott a futamon. Ahogy az várható volt, nem ezen a versenyen volt a legnagyobb esélye a pilótáknak, hogy harcba szálljanak a legtöbb előzésért járó díjért. A lekörözöttek száma viszont annál több volt, Verstappen az ötödik helyen álló Charles Leclerc-ig bezárólag mindenkinek kört adott. A futam legforróbb pillanataként Sebastian Vettel megpördülését lehetne említeni a döntött 3-as kanyarban, amely mozdulattal a pályán kívülre kényszerítette a mögötte haladó Bottast.

Verstappen tehát senkitől sem zavartatva szelte át a 72 kör végén a célvonalat, győzelmet ajándékozva szurkolóinak, és újra élre állva a világbajnoki pontversenyben. Hamilton, ahogy azt a csapatnak is hajtogatta a verseny közben, tehetetlen volt vele szemben, akárcsak Bottas, aki végül a senki földjén fejezte be a futamot. Pierre Gasly megőrizve rajtpozícióját a 4. helyen ért célba egy sima verseny után. Az Alpine folytatta hétvégi remek formáját, Norris pedig az utolsó pontszerző helyen igyekezett menteni a menthetőt a McLaren eddigi legfelejthetőbb hétvégéjén. A legizgalmasabb versenye talán a győztes csapattársának, Pereznek volt, aki a bokszutcából rajtolva a verseny elején felejthetően teljesített, komolyan megküzdve a sereghajtókkal, de végül felkapaszkodott a pontszerzők közé. 

 

  Versenyző Csapat Körök  Idő
1 Max Verstappen RED BULL RACING HONDA 72 1:30:05.395
2 Lewis Hamilton MERCEDES 72 +20.932s
3 Valtteri Bottas MERCEDES 72 +56.460s
4 Pierre Gasly ALPHATAURI HONDA 71 +1 lap
5 Charles Leclerc FERRARI 71 +1 lap
6 Fernando Alonso ALPINE RENAULT 71 +1 lap
7 Carlos Sainz FERRARI 71 +1 lap
8 Sergio Perez RED BULL RACING HONDA 71 +1 lap
9 Esteban Ocon ALPINE RENAULT 71 +1 lap
10 Lando Norris MCLAREN MERCEDES 71 +1 lap
11 Daniel Ricciardo MCLAREN MERCEDES 71 +1 lap
12 Lance Stroll ASTON MARTIN MERCEDES 70 +2 laps
13 Sebastian Vettel ASTON MARTIN MERCEDES 70 +2 laps
14 Antonio Giovinazzi ALFA ROMEO RACING FERRARI 70 +2 laps
15 Robert Kubica ALFA ROMEO RACING FERRARI 70 +2 laps
16 Nicholas Latifi WILLIAMS MERCEDES 70 +2 laps
17 George Russell WILLIAMS MERCEDES 69 DNF
18 Mick Schumacher HAAS FERRARI 69 +3 laps
NC Yuki Tsunoda ALPHATAURI HONDA 48 DNF
NC Nikita Mazepin HAAS FERRARI 41 DNF
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: