DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Gasly az élen, Verstappen a falban, Hamilton kozmetikázott

Sárga zászlókat és virtuális biztonsági autót is "fogadó" egy órát hozott a harmadik bakui F1-es szabadedzés - egy AlphaTauri volt a legjobb, a Mercedesek viszont továbbra is lassúak.

Kissé talán lassan indult a Formula-1 harmadik szabaededzése Bakuban, közel húsz perc telt el az egy órából, mire elkezdtek komolyan vehető köridők érkezni - a gyakorlás nagy kérdése persze az volt, hogy a Mercedes éjszakai munkája mennyit ért, találtak-e megoldást a nehézkes gumimelegítésre és kell-e számolni velük ezen a hétvégén egy körön. Nos, az első próbálkozásoknál úgy tűnt, hogy nem: Bottas elfékezte magát és kiment a bukótérbe, Hamilton pedig maga sem tudta, hogy az autó elejére, vagy a hátuljára panaszkodjon jobban...

Az edzés elején az AlphaTaurik diktálták a tempót 1:43 eleji körökkel (Perez pénteken 1:42,1-gyel volt a leggyorsabb) és nem úgy tűnt, hogy a többiek azonnal elveszik tőlük az első két helyet, majd a gyakorlás felénél jött a dráma: Max Verstappen hibázott és a falba tette a Red Bullt. Az első szárnya megsérült, tolatni nem tudott, így harminc perc elteltével véget ért számára a szabadedzés - nem túl jól hangolt a délutáni időmérőre a pontverseny éllovasa.

qy3tae7uk3mbh6wn2j1x



Az utolsó húsz percben aztán kicsit még rápakolt a mezőny, mindenki felrakott egy friss szett lágy gumit és megpróbálták megnézni a tempót a kvalifikáció előtt - ebből Nyikita Mazepinnek egy falérintés jött ki, az AlphaTauri kisajátított első sora pedig elillant, jöttek a többiek. Ahogy az egész edzésen, úgy ebben az időszakban is sok volt a sárga zászló, nagyon könnyű volt hibázni és nehéz azon javítani - Sebastian Vettel ugyanott kicsúszott (de elkerülte a falat), ahol Verstappen, George Russell pedig az egyes kanyarban állt meg.

Itt "beküldték" a virtuális biztonsági autót, de maradt még pár perc ezt követően arra, hogy javítson, aki nagyon akar - Perez még a leállás előtt az élre állt és Leclerc is követte, de a VSC-t követően Gasly vette vissza az első helyet az AlphaTaurinak, nagyjából Perez tegnapi körét megfutva. Az utolsó körökre tartogatta magát Hamilton is, aki az addigi 17. helyéről a harmadikra ugrott fel a legvégén, bár kapott fél másodpercet Gaslytől - némi reménysugár a Mercedesnél, de tegyük hozzá, hogy a brit óriási szélárnyékot "lopott" Pereztől, így nem biztos, hogy ez most mérvadó...

Összességében a Mercedes most sem bizonyított sokat (Bottas 13. lett és szerinte ebben ennyi van), a Red Bull, a Ferrari és az AlphaTauri viszont remek teljesítménnyel hangolt a kvalifikációra, ami Verstappenről nem mondható el. Érdekesség, hogy Russell az elfogyó sebességi fokozatokra panaszkodott, ha cserélni kell a váltót, akkor büntetésre számíthat.

A harmadik szabadedzés végeredménye:

gasss

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: