KezdőlapFormula 1Furcsa tiltást vezetett be az F1, Leclerc nem örül a döntésnek

Furcsa tiltást vezetett be az F1, Leclerc nem örül a döntésnek

-

A Forma-1 megtiltotta a pilótáknak és a többi csapattagnak, hogy bármilyen közlekedési eszközön teljesítse a csütörtöki pályabejárást. Charles Leclerc kijelentette, hogy ezek után Max Verstappenhez és Lewis Hamiltonhoz hasonlóan ő sem lesz ott ezen az eseményen.

Miután az F1 mezőnye megérkezik egy adott futamhétvége helyszínére, a csütörtöki nap egyik programpontja a pályabejárás. Ennek során a pilóták megtehetik, hogy körbemenjenek az aszfaltcsíkon, és megbeszéljék mérnökeikkel azokat a részeket, amelyekre valami miatt oda kell figyelni. Mostantól azonban ezt szigorúbb keretek közé szorítják.

Forma-1, Pedro de la Rosa, Fernando Alonso, Aston Martin, Szaúd-arábiai Nagydíj 2023, csütörtök
A csütörtöki pályabejárás a hétvége egyik első programpontja (Fotó: Aston Martin)

A pályabejárást eddig nem feltétlenül gyalog teljesítették azok, akik részt vettek ezen az eseményen. Többen például biciklivel, rollerrel vagy ezeknek az elektromos változatával mentek körbe a helyszínen. Ezt azonban már Dzsiddában sem tehették meg, és a továbbiakban is tilos lesz, ugyanis a FOM még a Bahreini Nagydíj hétvégéjén kiküldött egy levelet a csapatoknak erről.

„A tisztázás és a jövőbeli félreértések elkerülése érdekében a verseny menetrendjében »csapat-pályabejárásként« feltüntetett időintervallumban bármilyen közlekedési eszköz (bicikli, elektromos bicikli, roller, elektromos roller) használata tilos – áll a dokumentumban. – Kivételeket sem fogunk engedélyezni. Ezt a döntést az FIA-val egyeztettük.”

Hogy mi lehet az elsőre furcsának tűnő döntés oka, azt nem kommunikálták. A legvalószínűbb, hogy manapság már rengetegen vannak ilyenkor a pályán, főleg azon a hétvégéken, amikor a Forma-2 és a Forma-3 mezőnye is szerepel. Mivel a szabályt nem a Nemzetközi Automobil Szövetség, hanem a Forma-1 hozta meg, azt sem tudni, hogy milyen büntetés jár annak, aki megszegi az előírást.

Akadnak olyan pilóták, akiket nem érint a döntés, mert vagy gyalog járják be a pályát, vagy részt sem vesznek ezen a programon. Utóbbi kategóriába tartozik például Max Verstappen és Lewis Hamilton is. Charles Leclerc azonban rendszerint kerékpárral tette ezt meg, amire a jövőben nem lesz lehetősége, így a monacói pilóta sem fogja erőltetni, hogy ott legyen az eseményen.

„[A pályabejárást] nem sétálva végeztem el – válaszolta az Autosport kérdésére a Ferrari versenyzője, aki azt is elmondta, mivel próbálja helyettesíteni a felkészülés ezen módját. – Mivel azt hiszem, most adtak ki egy új dolgot, miszerint kerékpárral nem lehet bejárni a pályát, többé vélhetően nem fognak látni az aszfaltcsíkon, és csak a videókat fogom megnézni.”

Forma-1, Charles Leclerc, Ferrari, Szaúdi Nagydíj
Leclerc nem örül a döntésnek (Fotó: Scuderia Ferrari Press Office)

Szaúd-Arábiában ráadásul nem ez volt az egyetlen hátráltató tényező. Bár a pályabejárásnak megvan a maga hivatalos időtartama (jelen esetben délután 1 órától fél 5-ig), általában az esti órákban is bárki meglátogathatja az aszfaltcsíkot. Most azonban nem ez volt a helyzet, mert videóklipet forgattak egy Will.I.Am művésznevű rapper kislemezéhez. Ennek következtében néhány csapatnak előrébb kellett hoznia a pályabejárást, ám előfordult, hogy valamelyik versenyzőnek akkor más feladata volt. Így járt például Nico Hülkenberg is.