KezdőlapRallyFura hibriddel indulna az Audi a Dakaron

Fura hibriddel indulna az Audi a Dakaron

-

Elektromos hibriddel indul az Audi a 2022-es Dakar Ralin, ám a valóságban van egy kis csavar az autó hajtásláncában.

- Hirdetés -

A Dakar projekttel az Audinál hűek maradunk a filozófiánkhoz, miszerint új technológiákat vezetünk be a motorsportban, amelyek úttörőek lesznek a jövő utcai autóiban” – mondta Julius Seebach, az Audi Sport GmbH vezetője. „A ralis történelmünkben ilyen volt a quattro hajtás, most pedig a jövő elektromos hajtásait teszteljük olyan extrém körülmények között, mint a Dakar Rali. Ugyanakkor izgalmas élményt nyújtanánk a partnereinknek és a rajongóknak.”

- Hirdetés -

A sajtközlemény alapján akár valami egészen izgalmasra is számíthatnánk, de a részletekből kiderül, hogy azért a spanyolviaszt nem találták fel a márkánál. A Formula E motor-generátor egységéből (MGU) használnak hármat. Egy felel az első tengely hajtásáért, egy a hátsó tengelyért, a harmadik pedig a verseny alatt generátorként tölti az akkumulátort. De mi hajtja a harmadik MGU egységet? Egy 2 literes TFSI motor, tehát az Audinál gyakorlatilag feltalálták azt, amit a konkurens BMW már egy ideje beépít az I3-ba.  Persze az ingolstadtiak mentségére szolgál, hogy nem lenne egyszerű akkora akkumulátort gyártani, ami kibír egy Dakar versenynapot…. A tervek szerint a benzinmotor csak a szelektív szakaszokon üzemelne, az összekötő szakaszokon kizárólag az akkumulátorban tárolt energiával közlekedik a versenyautó.

- Hirdetés -

Nagy lépés a fejlesztésben, hogy a Formula E-vel ellentétben nem külső partnertől veszik az akkumulátor csomagot, hanem házon belül fejlesztik azt. Ezen a téren valóban megvalósulhat az az innováció, amit büszkén emlegetnek a gyáriak, hiszen egy akkumulátor számára valóban nehéz nagyobb kihívást találni, mint versenytempóban száguldani a forró sivatagi terepen.

Az Audi egy igazi nagyágyút is leigazolt a projekthez. Sven Quandt vezeti a tavaly év végén alakult Q Motorsportot, és az ő neve garancia lehet a sikerre. Quandt a kilencvenes évek végén sikeres versenyző volt, 1998-ban megnyerte a T1 Marathon Cup-ot. Később a Mitsubishi motorsport főnöke volt, majd az X-Raid csapattal ötször nyert Dakart.

Meggyőződésem, hogy egy márka sokat nyerhet a Dakar részvétellel. Különösen akkor, ha egy olyan innovatív utat választanak, mint ahogy az Audi elkötelezte magát az elektromos hajtáslánc mellett” – mondta Quandt.

Az első portotípust az Audi Sport építi Neuburgban. Június végére akarnak elkészülni az autóval, majd ezt követi a júliusi bemutató. Ezt követően intenzív tesztelésbe fognak, majd 2022 januárjában már a Dakaron indulnak.

"<yoastmark

- Hirdetés -

Hírlevél

- Hirdetés -