DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Formula-E

Formula-E: Cassidy nyerte az őrült futamot

Bár az esős körülmények között csúnyán összetörte az autóját, végül a piros zászlónak köszönhetően Nick Cassidy örülhetett a Formula-E szombati versenyének végén New Yorkban.

A hétvégén New Yorkban állomásozik az elektromos széria egy duplafordulós hétvégén. A szombati időmérő edzésen Nick Cassidy bizonyult a legjobbnak, aki nem tűnt igazán gyorsnak a szabadedzéseken, ennek ellenére kiváló formában volt a kvalifikáción, ahogy a mellőle rajtoló Stoffel Vandoorne is. A második sorból Lucas di Grassi és Pascal Wehrlein várhatták a rajtot, míg a bajnoki tabella élén álló Edoardo Mortara csak a kilencedik lett. Vandoorne kivételével Mortara közvetlen riválisai sem jártak jól, mivel Mitch Evans a 14., Jean-Eric Vergne pedig a 16. helyet tudta megcsípni. A startnál Cassidy simán eljött, Di Grassi fellépett a második helyre, Sebastian Buemi pedig az ötödikről indulva két helyet is javított. Mindössze néhány kanyarig volt nyugalom, Vergne ugyanis a 7-es kanyaroknál a bukótérben ragadt egy rövid időre, miután Evans meglökte őt, a francia pedig ezzel jelentős hátrányba került.

A támadó módot viszonylag hamar, szűk 40 perccel a vége előtt az utolsó pontszerző helyeken haladó Sims, Dennis, és Mortara vették fel először, de rövidesen az előttük autózók is így tettek, ezzel elindítva a lavinát. A legjobbak közül Di Grassi volt az utolsó, aki meglátogatta a támadó zónát, a sorrend azonban nem változott jelentősen az első szakaszban, mindössze Frijns lépett előre egy pozíciót. Az Envision Racing holland versenyzője végül hamar visszacsúszott ötödiknek, miután Vandoorne egy látványos mozdulattal bevetődött mellé a 10-es kanyarban. Félórával a vége előtt egy komoly vonat alakult ki az élen, az első tíz ugyanis egészen szorosan követte egymást, Cassidy továbbra is élen volt, mögötte pedig Di Grassi, Buemi, Vandoorne, és Frijns zárták a legjobb ötöt.



A támadó módok tekintetében a második kört Nyck de Vries nyitotta meg először, amivel egy jó döntést hozott, így a 11. helyről rajtolva már a hetedik volt. Az élen hasonló forgatókönyv szerint zajlottak a dolgok, mint a verseny első felében, annyi különbséggel, hogy ezúttal nem Di Grassi, hanem Vandoorne húzta el tovább a dolgokat, a belga pedig ezzel feljött a harmadik helyre, és a futamgyőzelemre is megmaradt az esélye. A FanBoostot szombaton Vandoorne, Da Costa, Di Grassi, Vergne és Mortara kapták meg, ami hosszú távon nem volt túl biztató Cassidy számára. Az első sikeres támadást aztán a Mercedes versenyzője intézte, aki ezzel ismét javított egy pozíciót, lélegzetvételnyi előnyhöz juttatva Cassidyt.

Az utolsó tíz percre ráfordulva aztán az eső is megérkezett, Di Grassi visszavette a második helyet, a mögöttük érkezők pedig kezdtek egyre közelebb kerülni hozzájuk. Ezt a helyzetet Frijns használta ki a legjobban, aki hirtelen dobogós pozícióba találta magát, az egyre nedvesebb pálya pedig kezdte megbonyolítani a dolgokat. Az igazi dráma végül az utolsó percekre maradt, az eső ekkorra már teljesen eláztatta a pályát, ami óriási baleseteket okozott. A 6-os kanyar előtt többen is nagy sebességgel a falnak ütköztek, így Cassidy, Vandoorne, és Di Grassi is hatalmasat bukott, de szerencsére épségben megúszták az esetet. Az addig a pontszerzésért küzdő Mortara szintén megtörte az autót, de ő a második helyre került, rajtuk kívül pedig Wehrlein, Buemi, és Da Costa járt még pórul. 

A rengeteg törmelék és a körülmények miatt megszakították a futamot, melyet már nem is indítottak újra, és a piros zászló előtti sorrend akapján hirdettek végeredményt, így a korábbi baleset ellenére is Cassidy ünnepelhetett a dobogó tetején. Mögötte Di Grassi, Frijns, Vandoorne, Mortara, Buemi, Wehrlein, Dennis, Bird, és De Vries zárták a legjobb tízet. 

A folytatás vasárnap 14:40-tól a kvalifikációval, majd 19:00-tól a szezon 12. versenyével. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: