2024. március 29. 12:15
KezdőlapMotoGPFőnöke Rossihoz hasonlította, de nem akar elődje útjára lépni a Yamaha sztárja

Főnöke Rossihoz hasonlította, de nem akar elődje útjára lépni a Yamaha sztárja

Fabio Quartararo elárulta, nem akarja nagyon elnyújtani a karrierjét a motorsportban, és a rekordok sem érdeklik különösebben. A MotoGP 2021-es világbajnoka hangsúlyozta, akkor is bízott magában, amikor borzalmas eredményeket produkált.

Fabio Quartararo még mindig elég fiatal, hiszen idén áprilisban mindössze a 24. életévét fogja betölteni. Ennek ellenére már elmondhatja magáról, hogy három világbajnoki csatának is részese volt, melyek közül a 2021-eset megnyerte, tavaly viszont kikapott Francesco Bagnaiától. A francia versenyző a Motorsport-Magazin.com-nak adott interjújában elárulta, mit szeretne a következő évektől, mondhatni, a teljes karrierjétől.

Quartararót 2021-ben igazolta le a Yamaha gyári csapata, a távozó Valentino Rossi helyére. Lin Jarvis, a japán gyártó vezérigazgatója nemrég kijelentette, hogy mostani pilótája bizonyos tekintetben már felért az olasz legenda és a többi rendkívül sikeres motoros szintjére. Az egyszeres világbajnok azonban egyvalamiben nem akar hasonlítani a 42 éves koráig a MotoGP-ben szereplő elődjére.

Főnöke szerint egyvalamiben már Rossi és Marc Márquez szintjén van a Yamaha világbajnoka

Remélem, hogy húsz év múlva már nem fogok versenyezni – válaszolta arra a kérdésre, hogy pályafutása végére milyen emlékeket akar hagyni saját magáról. – Ugyanakkor persze igaz, hogy még mindig viszonylag fiatal vagyok. Végső soron szeretnék a sportág legendája lenni. Azt akarom, hogy az emberek úgy emlékezzenek rám, mint a srácra, aki soha nem adta fel, és mindig a MotoGP élmezőnyében volt. Sok versenyt és reményeim szerint több világbajnoki címet akarok nyerni. Ez a maximum, amit el lehet érni, minden erről szól.”

Quartararo egy másik tekintetben sem akar hasonlítani Rossira, pontosabban fogalmazva nem kifejezett célja. A 23 esztendős versenyző ugyanis nem vágyik arra, hogy megdöntse a hétszeres világbajnok vagy mások rekordjait. „A rekordok nem, a győzelmek igen – felelte arra a kérdésre, hogy mennyire izgatják a statisztikai mutatók. – Nem kell rekordokat döntenem. A csúcson akarok lenni, a legjobb helyekért harcolni, és minél többször nyerni. Az, hogy közben állítok-e fel új rekordokat, nem fontos számomra.”

Quartararót manapság már a mezőny egyik legjobbjának tartja a közvélemény, ám ehhez hosszú utat kellett bejárnia. 2018-ban, még Moto2-es versenyzőként katasztrofálisan kezdte a szezont, hiszen Katarban a huszadik, Argentínában a huszonkettedik helyen ért célba, ráadásul utóbbi futamot csak a huszonnyolcadik pozícióból kezdte meg. Ezt a hétvégét tartja pályafutása legrosszabbjának, de még ekkor is hitt abban, hogy elég jó a MotoGP-hez.

Moto2, Fabio Quartararo, Speed Up, Argentin Nagydíj 2018
Quartararo még a legnehezebb időszakban is bízott magában (Fotó: MotoGP Media)

Soha nem kételkedtem magamban vagy a képességeimben – szögezte le. – Még 2018-ban, Argentínában sem. Mai szemmel nézve ez talán őrültségnek hangzik, mert az akkori eredményeim sz*rok voltak. Istenem, de sz*rok voltak. Azonban soha nem voltak kétségeim. Mindig világos célok voltak a fejemben, dobogós helyekért akartam küzdeni, és versenyeket nyerni. Négy futammal az argentínai mélypont után [valójában öt – a szerk.] megnyertem az első nagydíjamat Barcelonában. Ez egy őrült történet, de a kemény munkával logikusan megmagyarázható.”