DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Főnöke Gilles Villeneuve-höz hasonlította Leclerc-t

Mattia Binotto szerint a monacói F1-es pilótában is megvan az a szenvedély, amellyel öregbítheti az ágaskodó paripa mítoszát – ahogy az a hatszoros nagydíjgyőztes kanadaira is igaz volt.

Charles Leclerc 2019 óta erősítő a Ferrari Formula-1-es alakulatát, s bár győzelmet aratott már korábban is, idén van végre olyan autó alatta, amellyel reális eséllyel szállhat harcba a világbajnoki címért is. A monacói a szezon elején aratott sikerei révén egy ideig vezette is az összetett tabellát, a barcelonai műszaki hibás kiesés után azonban visszacsúszott a második pozícióba a Red Bull-os Max Verstappen mögé.

Mindenesetre a fiatal pilóta Kimi Raikkönen 2007-es sikere óta az első lehet, aki vb-t nyer a Scuderia színeiben, márpedig a másfél évtizedes ínség megszakítása révén egyértelműen a tifosi legnagyobb kedvencei közé emelkedne. Mattia Binotto, a Ferrari F1-es csapatvezetője szerint azonban ez már most is így van, Leclerc ugyanis sok tekintetben hasonlít a vörösök egykori legendájára, Gilles Villeneuve-re (akinek nemrég az autóját is vezethette a monacói):

leclerc-gilles-ferrari-1



„Ha megnézem Charles-t, ott van az, ahogy vezet, a tehetsége, de ennél is többről van szó: a szenvedélyről, amellyel a rajongók viseltetnek iránta” – felelte Binotto a Motorsport.com kanadai expilótával való összevetést firtató kérdésére. „Ha a Ferrari család része vagy, valamiképp megpróbálod növelni az ágaskodó paripa mítoszát. Csak kevés versenyző képes erre, és szerintem Charles közéjük tartozik, ahogy Gilles is.”

„Gilles fantasztikus volt. Mindössze hat futamot nyert, mégis ő marad „a” versenyző a tifosi szemében. Ez a vezetési stílusáról, a viselkedéséről szólt, valamint az általa mutatott szenvedélyről. És szerintem ez Charles-ban is megvan, ami nagyszerű. Mi magunk is szenvedélyesek vagyunk, és reméljük, több mint hat versenyt fog nyerni.”

Gilles Villeneuve 1977-től 1982-ig bekövetkezett zolderi halálos balesetéig volt a Ferrari versenyzője, 1979-ben pedig vb-ezüstérmes lett a csapattárs Jody Scheckter mögött. Binotto a kanadai pilóta kapcsán azt is elmondta: akkoriban tagadhatatlanul veszélyesebb volt a Formula-1, mint manapság, a mezőny tagjai pedig elfogadták, hogy súlyos következményekkel járhatnak a hibáik.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: