DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Ferrari: Miért pont Vasseur?

Miután az Alfa Romeo bejelentette Frederic Vasseur távozását, a Ferrari sem teketóriázott sokáig, hogy megnevezze új csapatfőnökét. Miért pont Vasseur?

Mattia Binotto annak idején viharos körülmények között vette át a csapatfőnöki pozíciót Maurizio Arrivabenétől, azonban 2019-ben kezdődő regnálása nem hozta el a várt sikereket Maranellóba. Abban az esztendőben ugyan még összejött három győzelem a csapat számára, azonban 2020-ban minden idők második leggyengébb produkcióját nyújtották. 2021-ben sikerült szintet lépniük, ám a 2022-es szabályváltozások adta lehetőséggel sem tudott élni Binotto és a Ferrari, dacára annak, hogy évek óta erre készültek.



Így jutottunk el 2022 decemberéhez, amikor is előbb Mattia Binotto felmondását jelentette be a Ferrari, ma pedig kinevezte a svájci-olasz szakember utódját is az istálló, Frederic Vasseur személyében. Nem kockázatmentes az olaszok döntése, hiszen hosszú idő után először kerestek házon kívüli megoldást.

 

Erre a felfogásra van szüksége a Ferrarinak

Vasseur nem él álomvilágban, tökéletesen tisztában van a valósággal: nem gondolja azt, hogy azonnal minden működni fog, és az ő megérkezésétől rögtön a helyükre kerülnek a dolgok. Tisztában van azzal, hogy milyen feladat vár rá egy ekkora istálló és különösen a Scuderia élén, azonban az első pillanattól kezdve meglesznek az elképzelései arról, hogy mit szeretne és mit nem szeretne látni.

Ezt pedig bizonyította is korábban: emlékezhetünk, amikor megérkezett a Sauberhez, az egyik első döntéseként áthúzta az elődje, Monisha Kaltenborn ötletét, és a Honda-motorok helyett a Ferrari erőforrásairól állapodott meg.

Ugyan a Ferrari egy jóval nagyobb csapat, mint a Sauber, mégis elmondható, hogy eddigi munkaadóinál nagyon jó munkát végzett, hiszen az Alfa például idén érte el legjobb eredményét az ő irányítása alatt az év végi hatodik hellyel.

Vasseur munkához való hozzáállását talán a szezon végén adott interjúja foglalta össze legjobban, melyet a Motorsportnak adott: „Nem azért vagyok itt, hogy azokat a dolgokat helyezzem előtérbe, amik jól sikerültek. Az a dolgom, hogy meglássam, mit szúrtunk el, és megpróbáljunk azon javítani!”

A Ferrarinál talán pont ez a hozzáállás hiányzott a 2022-es szezonban, ahol rossz stratégiai döntéseken, vagy épp műszaki hibákon győzelmek és sok-sok értékes pont úszott el, ám Mattia Binotto azt kommunikálta a közvélemény felé, hogy nincs nagy gond a csapaton belül, csak még nem álltak össze a részletek. Ezt Vasseur érkezése gyökeresen megváltoztathatja, ahogyan a jól ismert humorérzéke is hozhat némi derűt az olaszokhoz, ahol nem láttunk sok mosolygást az elmúlt időszakban.

 

Közös múlt Leclerc-rel

Charles Leclerc és Frederic Vasseur közös múltja nagyon régre nyúlik vissza, hiszen a monacói annál az ART Grand Prix-nél jutott fel a GP3 csúcsára, ahol Vasseur volt a társalapító, majd a Saubernél mutatkozott be az F1-ben a fiatal ígéret, ahol épp a francia volt a csapatfőnöke.

Vasseur már Raikkönen esetében is megmutatta, mennyire jól bánik a nagyágyúkkal, de persze egy fiatalabb, vehemensebb, sikerre éhes Leclerc esetében bizonyára nehezebb dolga lesz, ám a közös múlt miatt alighanem ezt az akadályt is sikerrel veheti majd a francia.

Leclerc az FIA díjátadó gáláján beszélt is Vasseurről, akiről azt mondta, hogy mindig jól dolgoztak együtt, mindig jó viszonyt ápoltak egymással és nagyon kedveli az egyenes, őszinte hozzáállását, ő nem beszél mellé.

 

2008 óta vár a Ferrari

Ki ne emlékezne? Utoljára a 2008-as konstruktőri bajnoki címet sikerült elhódítania a Scuderiának Raikkönennel és Massával a volán mögött, azóta pedig hiába járta meg a csapatot Alonso, Vettel, Leclerc vagy éppen Sainz, mégsem sikerült a csúcsra jutnia az olasz csapatnak. Zsinórban négy csapatvezető bukott el az utolsó siker óta, de talán az imént felsorolt érvek miatt épp Vasseur hozhatja el a változást a Ferrarihoz.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: