DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Félévértékelő: A legjobb versenyek

A szezon első felének legjeit rangsoroló minisorozatunk utolsó részeként a futamokat állította sorba a szerkesztőség. Nem volt egyszerű dolgunk, hiszen 2021-ben nem voltunk híján a tartalmas vasárnap délutánoknak…

Az év rögtön egy kiváló Hamilton–Verstappen párharccal kezdődött Bahreinben, előrevetítve a folytatás fő történetszálát, legutóbb pedig egy minden várakozást felülmúló Magyar Nagydíjat láthattunk a Hungaroringen, és a kettő közötti felhozatalra sem lehetett panaszunk olyan izgalom- és akciódús versenyekkel, mint a bakui vagy silverstone-i: de szinte mindegyiket meg lehetne említeni az élcsapatok taktikai csatája, váratlan eredmények vagy emlékezetes baleset miatt. Egy futam azonban a bő választékból is kiemelkedett a Formula.hu szerkesztőinek szemében, ahogy alább is látjuk.

Balogh Boglárka: A futamokat tekintve már csak azért is remek szezonunk van eddig, mert minden start magában hordozza a Verstappen-Hamilton párbaj feszültségét; végre kétesélyes a bajnokság. A listám első két helyére esőben rajtoló versenyek kerültek. Nehéz volt meghatározni a pontos sorrendet, végül azért a Magyar Nagydíj lett a befutó, mert az minden szempontból felülmúlta a várakozásaimat. Új győztes, öreg rókák csatája, totális káosz… Imola is olyan kiszámíthatatlanra sikeredett, hogy egy pillanatra sem volt érdemes felállni a képernyő elől. A bronzérmes az Azerbajdzsáni Nagydíj lett, amely a defekt-drámákkal és a végén a sprintversennyel olyan fordulatokat hozott, amelyek miatt szeretjük az F1-et.

1. Magyar Nagydíj

2. Emilia-Romagna-i Nagydíj

3. Azerbajdzsáni Nagydíj

 



Balogh Tamás: Igazából talán Monacót és a két osztrák versenyt leszámítva egyetlen futamra sem lehetett panaszunk idén. A Magyar Nagydíj első helye így sem kérdés számomra, a listára pedig a szintén eső által megkavart Emilia-Romagna-i Nagydíjat és a szezon alaphangját a feszült taktikai harccal, a két nagyágyú pályán való összecsapásával és a futamot követő vitákkal megadó Bahreini Nagydíjat tettem még fel.

1. Magyar Nagydíj

2. Emilia-Romagna-i Nagydíj

3. Bahreini Nagydíj

Gellérfi Gergő: Naná, hogy a Magyar Nagydíj volt a szezon eddigi legjobb versenye, mégis melyik lett volna? Utána már annál nehezebb a választás, hiszen több egészen szenzációs futammal is megörvendeztetett minket az idei szezon, választásom végül a drámai befutót hozó bakui és a hasonlóan fordulatos silverstone-i versenyre esett.

1. Magyar Nagydíj

2. Azerbajdzsáni Nagydíj

3. Brit Nagydíj

Gobodics Tamás: Itt könnyű dolgom volt, friss élmény a Magyar Nagydíj és amúgy is egészen őrült versenyt hozott a Hungaroring, nem is kellett gondolkodni a legjobb futamon. A dobogóra több jelentkező is akadt, én sokra értékelek egy izgalmas, jól kitalált és jól végrehajtott taktikai csatát is, míg nem szeretek egy ütközés miatt kiemelni egy hétvégét, de ha visszagondolok, hogy mely versenyek ragasztottak oda leginkább a képernyőre, akkor még Bakut és Imolát tudom előbányászni.

1. Magyar Nagydíj

2. Azerbajdzsáni Nagydíj

3. Emilia-Romagna-i Nagydíj

 

Mészáros Sándor: A Magyar Nagydíj az esszenciája volt mindannak, amiért imádjuk ezt a sportot, ráadásul minél több idő telik el augusztus 1-je óta, annál inkább erősödik bennem az érzés, hogy nem csupán a közelmúlt, hanem az egész modernkori F1 egyik klasszikusa zajlott a szemünk előtt a Hungaroringen. A másik két versenynek azért van helye a listámon, mert olyan mérföldkövek voltak, amelyek komoly hatást gyakoroltak az idei bajnoki – nem csatára – háborúra!

1. Magyar Nagydíj

2. Azerbajdzsáni Nagydíj

3. Brit Nagydíj

Strommer Benjamin: Nem is lenne helyes, hogy más futamot hozzak ki az első helyre, mint a Magyar Nagydíjat – a kollégáim feljebb már mindent elmondtak róla, amit lehet. Hasonló felfokozott állapotban az eddigi 11 forduló közül Azerbajdzsánt figyeltem, ahol ráadásul a verseny végén történt meg minden elképzelhetetlen fordulat az élmenőkkel. Ilyen friss élményekkel könnyű elfeledkezni róla, milyen parádés és a szezon eddigi legnagyobb balesete révén egyben ijesztő futamot láttunk már az év legelején, Imolában.

1. Magyar Nagydíj

2. Azerbajdzsáni Nagydíj

3. Emilia-Romagna-i Nagydíj

 

Szikora Tamás: Az első helyre egyértelműen a Magyar Nagydíj került nálam, szerintem eddig minden bizonnyal az év versenye volt. Az idei szezon egyébként is nagyon izgalmas, a Hungaroringen viszont egy igazán fordulatos futamot láthattunk, Esteban Ocon pedig csatlakozott azon versenyzők csoportjához, akik hazánkban szerezték meg az első futamgyőzelmüket. Két futam emelkedik ki még nekem az év első feléből, mégpedig a Hamilton-Verstappen csata miatt. Silverstone-ban éleződött ki igazán a kettejük párharca, Bahrein pedig szintén fontos pont ebből a szempontból, hiszen már ott látszott, hogy egy fantasztikus idény elé nézünk.

1. Magyar Nagydíj

2. Brit Nagydíj

3. Bahreini Nagydíj

A végeredmény: Egyértelmű, melyik futam tette ránk a legnagyobb benyomást: a félévértékelő mind a hét résztvevője a Magyar Nagydíjat választotta az eddigi legjobb versenynek – jóleső érzés, hogy a Hungaroring ennyire kimagasló versenyt biztosított. Négy második helyezést kapott Azerbajdzsán a defektekkel és piros zászlós sprinttel, így Baku került a második helyre, Imola pedig harmadikra. Bár sok jó verseny volt idén, a 11 nagydíj közül öt emelkedett ki a szemünkben, a silverstone-i és szahíri megmérettetés került még fel a listákra.

1. Magyar Nagydíj – 21 pont

2. Azerbajdzsáni Nagydíj – 9 pont

3. Emilia-Romagna-i Nagydíj – 6 pont

4. Brit Nagydíj – 4 pont

5. Bahreini Nagydíj – 2 pont

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: