DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Formula-E

FE: Büntették a bajnokot, új győztest avatott a széria

Élete első futamgyőzelmét aratta a Formula-E vasárnapi londoni versenyén Alex Lynn, aki a trükközés miatt megbüntetett Lucas di Grassitól örökölte meg az első helyet.

Őrületes második futammal örvendeztette meg a szurkolókat az FE mezőnye vasárnap délután a londoni félig fedett pályás fordulón. Az első rajtkockából Stoffel Vandoorne rajtolhatott, aki a futam korai fázisában uralta a versenyt, de egy ponton összeütközött az őt megelőzni próbáló Oliver Rowlanddal, így egészen a 12. pozícióig visszacsúszott. 

 ldn2-lyn-wins



A futam legérdekesebb beszédtémáját Lucas di Grassi szolgáltatta, aki a második biztonsági autós fázis alatt a bokszutcán áthajtva előzte meg a fél mezőnyt. A korábbi bajnok a nyolcadik helyen autózott, amikor Antonio Felix da Costát André Lotterer falba lökte, így ismét safety car hajtott a pályára. Di Grassi a 22-es kanyarhoz érve azonban nem követte a mezőny többi tagját, hanem a bokszba hajtva egy pillanatra megállt a saját garázsa előtt, majd tovább hajtva mindenki meglepetésére az élre sorolt be. Sokáig úgy tűnt, hogy a rövid megállásával szabályosan ugrott ellenfelei elé, de a felügyelők végül úgy határoztak, a pilóta nem állt eleget az Audi boksza előtt, ezért a trükköt áthajtásos büntetéssel jutalmazták. A csapat erről nem tájékoztatta a győzelemért hajtó pilótát, aki így utólag kapott időbüntetést, és a nyolcadik helyet szerezte meg hivatalosan.

E7JWUXjXIAcUyAK

Bár az első helyet Nick de Vries örökölte meg, a futamgyőzelem mégsem az övé lett. A fanboostot kihasználva Alex Lynn felzárkózott rá, majd a leintés előtt meg is tudta őt előzni, így az elektromos széria egy újabb futamgyőztest ünnepelhetett. A dobogó alsó fokára Mitch Evans állhatott fel.

A bajnokságot vezető Sam Bird az utolsó előtti körben esett ki, amikor Norman Nato előzése közben összeakadt ellenfelével. Az éllovast három rajthelyes büntetéssel sújtják a következő versenyhétvégén.

A futam végeredménye itt megtekinthető.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: