„Ezért fekszik a monacói pálya annyira a Red Bullnak”

A Monacói Nagydíj egy év kihagyás után kerül ismét lebonyolításra, és már mindenki várja az F1-es körökben, hogy újra a híres utcai pályán száguldozzanak az autók. Az élen zajló csata esetében ez a helyszín a többség véleménye szerint inkább a Red Bullnak fog kedvezni, de tényleg biztos ez?

Max Verstappen, Red Bull Racing RB16B, Lewis Hamilton, Mercedes W12

Fotót készítette: Zak Mauger / Motorsport Images

Így van ezzel Mark Hughes is, aki a Sky Sports oldalán megjelent írásában a következőkett mondta: „Most Monacóba megyünk, ahol a gumikopás és a légellenállás szinte irreleváns. Minden arról szól, hogy mennyi leszorítóerőt lehet az autókra pakolni, főleg a lassú tempó dominál, a nagysebességű aerodinamikát pedig szinte nem is kell figyelembe venni.”

„Az alapján, amit eddig láttunk, ez vélhetően egy Red Bull-pályát vetít előre” – vélekedik a brit szakértő, de ennek ellenére szinte egyből rá is cáfol saját állítására. Szerinte a Mercedest gyorsabbá teszik a lassabb kanyarok, és ezt Portugália mutatta meg.

Még több F1 hír:

„Portimao egy érdekes mintát rajzolt ki, mert a Mercedes valójában gyorsabb volt a lassabb kanyarokban, de a tempósabb fordulókban kb. 10 km/h-val meg lassabban mentek. Ez nem feltétlenül azért volt, mert a csillagosok hirtelen rengeteg tapadást találtak az első tengelyen, hanem az is benne van a pakliban, hogy eltérő volt a két autó optimális beállítása.”

„Ha a Red Bull több köridőt tudna találni egy olyan beállítás révén, amely jobban kiaknázza a nagysebességű tapadást, akkor talán azt kellene használniuk, még akkor is, ha ezzel némi időt veszítenek a lassú kanyarokban” – vélekedik a helyzetről Hughes.

A helyzet tehát talán nem is olyan egyértelmű, mint az elsőre gondoltuk, ezért különösen fontos lesz, hogy melyik csapat tudja megtalálni az optimális beállítást, amely nem is feltétlenül kell, hogy Monacóra a legjobb legyen. A lényeg, hogy az autó sajátosságaihoz passzoljon, mert úgy összességében mégis gyorsabbak tudnak majd lenni.

5 emlékezetes és jóleső pillanat Monacóból

Legyél a Motorsport-közösség része

Csatlakozz a beszélgetéshez
Előző cikk Marko Gasly és Perez mentalitását hasonlította össze
Következő cikk A Mercedes már kipróbálta a különleges festést – most inkább köszönik, de nem kérik újra

Legjobb hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások. Miért nem írja meg az elsőt?

Regisztrálj ingyen

  • Szerezz gyors hozzáférést a kedvenc cikkeidhez

  • Értesítések kezelése a legfrissebb hírekről és a kedvenc versenyzőkről

  • Hallasd a hangod a cikk kommentálásával.

Motorsport prime

Fedezd fel a prémium tartalmat
Feliratkozás

Kiadás

Magyarország