Ezért érzi úgy a Williams, hogy az extra szélcsatornás idő nem jelent garantált előnyt

A Forma-1-es mezőnyben a Williams rendelkezik a legtöbb szélcsatornás idővel, azonban a csapat elismerte, hogy ez önmagában a költségsapka miatt nem jelent nagy előnyt a riválisaikkal szemben.

Alex Albon, Williams Racing FW45

Fotót készítette: Williams

A 2023-as Forma-1-es szezon első felében a Williams 167-tel több szélcsatornás tesztet teljesíthet az aerodinamikai tesztidőszakokban (ATP) a Red Bullnál, amelynek az egyébként is csak 224-es értékét 201,6-ra csökkentette a költségsapka átlépéséért kapott büntetésük.

Ennek ellenére a Williamre is ugyanaz az eredetileg 135 millió dolláros, kiegészítésekkel 140 millió dollár fölé emelt költségsapka vonatkozik, mint a Red Bullra és a mezőny többi tagjára, így Dave Robson, a Williams vezető mérnöke szerint nem jelent akkora előnyt a fejlesztési versenyben az extra szélcsatornás idő, mint a számok közötti eltérésből gondolnánk.

„A kérdés az, hogy egyáltalán fel tudjuk használni teljesen ezt a forrást? Pusztán a szélcsatornás órák száma nem változtat azon a tényen, hogy azt a lehető leghatékonyabban kell felhasználni” – nyilatkozta Robson a Motorsport.com-nak.

„A költségsapka miatt ugyanúgy nagyon le kell szűkíteni, hogy milyen elemek kerülnek be a szélcsatornába, és ugyanúgy meg kell győződnünk arról, hogy a befektetésünk kellő haszonnal térüljön meg, mert továbbra is nagyon drága a szélcsatorna használata.”

„Az egész szabályformula a hatékonyságról szól, ami nem csak a pénzügyeket jelenti. A lehető legjobb megtérüléssel kell felhasználnunk a korlátozott erőforrásainkat. Persze a több szélcsatornás óra nem árt, de nem változtat azon a célkitűzésünkön, hogy jobban kell kihasználnunk a rendelkezésünkre álló erőforrásokat” – utalt Robson arra, hogy a Williams eddig sem használta ki a legjobban a gyárában rejlő lehetőségeket.

Arra a kérdésre, hogy a hosszú távú projektjeinek előkészítésében segítségére lehet-e a Williamsnek az extra szélcsatorna és CFD idő, Robson elismerte, hogy a csapat gyártókapacitásának korlátjai és költségsapka miatt erről szó sincs.

Megvan, mikor debütálhat a Ferrari új oldaldobozt is tartalmazó nagy fejlesztése – sajtóhír

Legyél a Motorsport-közösség része

Csatlakozz a beszélgetéshez
Előző cikk Ilyen időjárás várható az Ausztrál Nagydíjon – vajon bekavar az eső?
Következő cikk Perez: Jól indult az év, de ez lehet, semmit nem fog érni...

Legjobb hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások. Miért nem írja meg az elsőt?

Regisztrálj ingyen

  • Szerezz gyors hozzáférést a kedvenc cikkeidhez

  • Értesítések kezelése a legfrissebb hírekről és a kedvenc versenyzőkről

  • Hallasd a hangod a cikk kommentálásával.

Motorsport prime

Fedezd fel a prémium tartalmat
Feliratkozás

Kiadás

Magyarország