DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Élő cikkek

Ez történt a Belga Nagydíjon

Hektikus rajtsorrenddel, húszból nyolc büntetett versenyzővel veszi kezdetét a 2022-es futam Spában. Szövegesen közvetítjük az események alakulását.

Köszöntjük az olvasókat! Hamarosan, 15 órakor indul a Belga Nagydíj – mindenekelőtt egy nagyon furcsa rajtráccsal.

Szándékosan Spára időzített motorcserék miatt – mivel itt több az előzési lehetőség – nem kevesebb, mint nyolc versenyző kapott rajtbüntetést, heten a mezőny végére kerültek, míg Yuki Tsunoda a bokszutcából indul. Így lehet Carlos Sainz és Sergio Perez az első két rajtkockában, míg Max Verstappen és Charles Leclerc a 14-15. helyen.

A hétvége során benne volt a levegőben, hogy az idei Belga Nagydíj lehet az utolsó. Egy órával a start előtt adták ki a közleményt arról, hogy 2023-ban még biztosan megtartják a népszerű futamot.

Hogy mennyire népszerű, azt a jegyeladások mutatják: a hétvégén 360 ezer belépő kelt el.

Nem ok nélküli a sok lufi: Valtteri Bottas ma lett 33 éves!

Száraz futam vár ránk, a tegnapi eső megismétlésére 0 % az esély. A hőmérséklet a hétvége eddigi legmagasabbja, 21 Celsius-fok, az aszfalt pedig 35 fokos.

Egy autó nem foglalta el rajthelyét: az éppen 100. nagydíját teljesítő Gasly hiányzik a nyolcadik rajtkockából, mindkét AlphaTauri csak a bokszból rajtol.

Zajlik a felvezető kör. Érdekesség, hogy a pole-pozíciós Sainz, valamint a három legjobb helyről induló büntetett versenyző, Bottas, Verstappen és Leclerc indul lágy keveréken, a többiek közepesen, kivéve Tsunoda a bokszból, akin a kemény van.

A rajt után Sainz vezet, Alonso nagy rajttal a második helyre jött fel, Perez visszacsúszott ötödiknek.

A Les Combes-ban Hamilton a második helyért támadta Alonso, összeütköztek! A két autó folytatni tudja, de Hamilton autója sérült.

Ennyi volt, Hamilton félre is húzódik autójával… Sainz, Perez, Russell, Alonso és Vettel az első öt, Verstappen már nyolcadik, Leclerc tizedik.

Biztonsági autó, két autó a pálya szélén: Hamilton és Bottas, utóbbit a megpördülő Latifi forgatta ki – a Williams versenyben maradt a mezőny végén.

Alonso dühös: „Micsoda idióta! Ez az ember csak ahhoz ért, ha első helyről indul és ott megy.”

Leclerc már most kiáll közepes keverékért, füstöt látott a jobb első gumi felől. Ezzel a 17. helyről kell felzárkóznia, de hosszú még a futam.

Újraindítás az 5. körben, Sainz ügyesen megtörte az üldözők lendületét, Alonso Russell előzésével próbálkozott, de nem lett meg a harmadik hely.

Verstappen már a hatodik helyen van Ricciardo megelőzésével, akit még Albon is átlépett. Leclerc eközben a 16. pozícióban tart.

Hamilton kiesése után baktat vissza a bokszba – a brit idén először esett ki, ezzel senki nem maradt a mezőnyben, aki minden futamot befejezett.

Verstappen rettentő gyors, 1:51,954-es leggyorsabb körrel közel egy másodpercet adott Sainznak és annál is többet Perreznek. Pillanatokon belül lelépte Vettelt, Alonsót és Russellt, már a harmadik helyen! Eközben Leclerc beragadt a 16. pozícióba, Gasly mögé.

A gumikopás nagyobb a vártnál, Sainz is erről számolt be – Verstappen mindössze 1,7 másodpercre a vezető helytől.

Van, akinek már el is fogytak közepesei, a menetrend szerinti kerékcseréket Albon kezdte a hetedik helyről, kemény abroncsokat kapott.

Verstappen nem örült, hogy kissé beragadt Perez mögé, de áthámozta magát a csapattárson. Közben Sainz túlvan a kerékcserén, a spanyol hatodik helyre esett vissza, forgalomba került, ami további hátráltató tényező a Red Bullokhoz képest. Jelen pillanatban így Verstappen az élen.

A Red Bull nem reagál Sainz taktikájára, magabiztosak az első két helyen. A kiállások kezdenek sűrűsödni, Alonso és Ricciardo is cserélt.

A 15. körben Perez áll ki a bokszba – Verstappen, aki vele ellentétben lágyon kezdett, még mindig kint, de a köridők már jelentősen lassultak, vélhetően egy kör múlva ő is jön.

Perez a futam elején kiálló Leclerc mellé érkezett meg, a mexikói ragaszkodott a pozícióhoz, és kitessékelte a Ferrarit, a két autó mintha össze is ért volna.

Verstappen is kiáll a 16. körben, és a második helyre tér vissza. Sainz, Verstappen, Perez, Russell és Leclerc az első öt helyezett, a hatodik Alonso.

Leclerc azt jelenti, tényleg összeért a Red Bull-lal, a Ferrari nagyon lelassult, gond van az autóval.

Bár Sainz előnye az imént még öt másodperc volt, Verstappen nagyon hamar utolérte és már ő vezet. Volt egy forró pillanat is, az első kanyarban a spanyol nagyon korán fékezett, a holland csaknem eltalálta.

A szintén büntetett előéletű Ocon remek kettős előzést mutatott be Ricciardón és Latifin a Blanchimont utáni kigyorsításon, ezzel a tizedik helyre lépett fel.

A Ferrari kereket akart cserélni Leclerc-rel, de a monacói még jól érzi magát a közepeseken. A csapat plusz öt kört kér tőle. Az ötödik helyen levő monacói már 8 másodpercre Russelltől és 21-re Verstappentől.

A szokásos előzési ponton, a Kemmel-egyenesben DRS-sel Perez is maga mögé tudta Sainzot, két Red Bull az első két pozícióban.

A 23. körben, féltávnál a pontszerző helyeken Verstappen, Perez, Sainz, Russell, Leclerc, Alonso, Vettel, Norris, Albon és Ricciardo.

A 26. körben Sainz másodszor is cserél, majd Leclerc is teljesíti kiállását – különbség, hogy a spanyol csak 14 körön át használta a közepeseket, a monacói 22 kört pakolt beléjük.

Feltették a kemény abroncsot Perez és Alonso autójára is. Verstappen és Russell az első két helyen, még második kiállás nélkül.

A második kerékcserék után Verstappen 11 másodperccel vezet Perez előtt, mögötte Sainz, Russell és Leclerc. Egyetlen versenyző nem állt ki még másodszor, a hatodik helyen haladó Vettel.

1:49,354 a verseny eddigi leggyorsabb köre Verstappentől. A holland másik ligában, ebben a körben 1,4 másodperccel gyorsabb volt, mint bárki más.

A verseny az utolsó tíz körbe lépett. Az első hat helyen jelentős szakadékok, a hetedik helyért azonban bravúros csata: az Eau Rouge után Gasly és Ocon kétoldalról előzte meg Vettelt! Ocon vitte el a pozíciót, majd Vettel visszaelőzte Gaslyt.

Albon bravúrosan tartja a tizedik helyet, miközben öt autó liheg a nyomában: Stroll, Norris, Zhou, Tsunoda és Ricciardo és elvinné azt az egy pontot…

„Túl késő van már a G tervhez” – mondták Norrisnak. Erre a betűre sokan felkapták a fejüket.

Az utolsó pontszerző helyért továbbra is nagy csata dúl, Stroll szorongatja Albont. Előrébb hatalmas különbségek: Verstappen 18 másodperccel Perez előtt, Leclerc 22 másodperccel Russell mögött és 19-cel Alonso előtt.

Az említett nagy rést kihasználva Leclerc a bokszban – lágy gumival a leggyorsabb körre hajt rá, pozícióvesztés nélkül.

Mégiscsak történt pozícióvesztés: a kivezető körre közvetlenül Alonso mögé tért vissza, a spanyol pedig megelőzte a Kemmel egyenesben.

Verstappen eközben utolsó körét kezdi meg. Tökéletes versenyt fut a holland, szinte el is felejtettük, a 14. helyről indult.

A futamgyőztes áthaladt a célvonalon, kilencedik győzelmét szerezte 14 futamon!

Kettős győzelmet szerzett a Red Bull, Sainz révén a Ferrari legalább Ausztria óta először dobogón. Russell negyedik, Leclerc ötödik, nem sikerült neki a leggyorsabb kör a végén, a pluszpont is Verstappené.

A Belga Nagydíj eredménye: