2024. március 29. 12:23
KezdőlapMotorsportEndurance-versenyeken is indulna Danilo Petrucci

Endurance-versenyeken is indulna Danilo Petrucci

Hűséget esküdött a Ducatinak, hosszabb távon nem tudja még, mihez kezd, de azért rendelkezik tervekkel Danilo Petrucci.

Danilo Petrucci utolsó versenyét a MotoGP-ben tavaly futotta a KTM színeiben. Ezt követően elment a Dakar-ralira és szakaszt is tudott nyerni – igaz, a versenyt befejeznie nem sikerült. Jelenleg épp a MotoAmerica bajnoki címéért küzd, épp a hétvégén bukta el az összetett vezetést Jake Gagne-nyal szemben. Petrucci szezonja tehát rendkívül mozgalmas, arról viszont, hogy mihez kezd majd a későbbiekben, még csak közelítőleges tervei vannak. Egyvalami viszont biztos: Petrux akármit csinál majd, azt ducatisként tenné majd.

Tavaly leginkább elegem volt mindenből és besokalltam. Tudtam azt is, hogy ha a WSBK-ba szerződök, ott is nagyjából ugyanez várt volna rám” – kezdett bele Petrucci a váltás lelki hátterének elemzésébe. „Nem akartam visszavonulni, egyszerűen csak élvezni szerettem volna a versenyzést. Épp ezért mentem a Dakarra is. Kipróbáltam magam, hogy képes vagyok-e rá. Óriási élmény volt, valami teljesen váratlan. A szavakat sem igazán találom, annyira kemény, hogy leírni is az! Ez volt életem első raliversenye, rögtön a legnehezebbel kezdtem.

Volt azért megoldandó probléma a KTM-nél. „Voltak, akik engem ott nem láttak túl szívesen. Persze volt hét versenyzőjük, és akkor hirtelen fel kellett állítani egy csapatot egy nyolcadik köré is, akinél benne volt, hogy az első dűnén összetöri majd magát. Ott én többeknek problémát jelentettem. A csapat sokszor hagyott magamra. A többi versenyző viszont rengeteget segített, így velük rengeteg időt töltöttem.

Majd jött a MotoAmerica. „Arra gondoltam, hogy ez még jó is lehet. Kisebb a nyomás, új országot, új pályákat ismerhetek meg. Az gyorsan feltűnt, hogy a pályáknál lesz mit megismernem. Nagyon mások, olyan, mintha a brit Superbike-ba mentem volna. De ez a mix pont jó egyvelege a szórakozásnak és a teljesítménynek!

Mi jön ezután?

Akármi is, az valószínűleg a Ducati nyergében.

Nem akarom őket elhagyni, viszont nekik nincs Dakar-motorjuk!” – viccelődött. „Meglátjuk. A lényeg, hogy boldoggá tegyen, amit csinálok. Jó lenne például elindulni a Daytona 200-on, vagy a Le Mans-i 24 óráson. Talán a jövőben megpróbálkozom ezen két óriási verseny megnyerésével! De hasznos lesz a WSBK-szabadkártyás szereplés is.

Az októberben 32 éves Danilo Petrucci utolsó MotoGP-s szezonjában már csak 21. lett 37 szerzett ponttal. Jelenleg a MotoAmerica második helyén áll, három ponttal lemaradva Jake Gagne mögött.

ForrásGPOne