KezdőlapEnduranceElőször állt rajthoz két igazi hypercar: a Toyota és a Glickenhaus

Először állt rajthoz két igazi hypercar: a Toyota és a Glickenhaus

-

Az Endurance világbajnokság második fordulójára már megérkezett a második tényleges hypercar márka, a Toyota mellett a Glickenhaus is rajthoz állt.

Az amerikai márka az eredetileg tervezett két autó helyett csak egyet tudott elvinni Portugáliába, a 709-es számút. A legénység tagjai pedig Briscoe, Dumas és Westbrook voltak.

A 8-as Toyota (Buemi, Hartley, Nakajima) a 8 órás verseny elején lassabban kezdett, így spóroltak üzemanyaggal. Végül kifizetődött ez számukra, egy kiállással kevesebb kellett nekik ahhoz, hogy célba érjenek.

Egy késői egész pályás sárga zászló (Full Course Yellow) azonban újra lehetőséghez juttatta a 7-es Toyota (López, Kobayashi, Conway) legénységét is. A Toyotánál előbb úgy döntöttek, a frisebb gumikkal utóbbiaknak jobb esélye van a győzelemre, így helyet cseréltettek a versenyzőkkel. Később azonban lerázták az ellenfeleket, és Buemi visszavehette Lópeztől a pozíciót.

Toyota, Portimao, FIA WEC, racingline.hu
Fotó: 2021 Marius Hecker/AdrenalMedia.com/FIA WEC

Harmadik helyre Spa után ismét a 36-as Alpine (Negrao, Lapierre, Vaxivierre) került, ez már sorozatban így már második dobogójuk volt.

A 709-es Glickenhaus számára azonban nem sikerült gördülékenyen a bemutatkozás, a verseny elején lekörözöttekkel ütköztek, ami miatt hosszú javítási időszakra kényszerültek. Ez végül az is eredményezte, hogy közel a versenytáv öt hatodát tudták csak megtenni. Ezzel nem csak a rivális Toyota, de öszetettben még a GT autók mögött is végeztek.

A többi kategóriában a hazai futamát teljesítő da Costa (LPM2, #38 Jota Oreca: Davidson, González), illetve a 32. születésnapját ünneplő James Calado (GT Pro, #51 Ferrari: Pier Guidi), illetve a Ferrari szimulátorpilótája, Antonio Fuoco (GT Am, #47 Cetilar Racing: Lacorte, Sernagiotto) tudott győzedelmeskedni.