DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Elhunyt az első turbós futamgyőztes

Gyászol a Renault és az F1: elhunyt Jean-Pierre Jabouille, aki a francia gyár első pole-ját és győzelmét szerezte a királykategóriában.

Életének 80. évében elhunyt Jean-Pierre Jabouille, az első Formula–1-es versenyző, aki turbós erőforrással nyert futamot. A francia pilóta három, csekély sikert hozó F1-es hétvégét követően 1977-ben kétszeres Le Mans-i dobogósként csatlakozott a Renault istálllóhoz, s nem csupán az első pilóta volt, aki turbómotorral indult egy nagydíjon, de két évvel később a gyár első pole-jait és első győzelmét is ő szerezte. Rengeteg műszaki hibával tarkított karrierje során kétszer annyi rajtelsőséget szerzett, mint ahány pontszerzést tudott felmutatni – utóbbiból egészen különleges volt a mérlege: két első és egy negyedik hely.

jabouille



A megbízhatósági problémák miatt a jó bajnoki helyezésekért sosem szállhatott harcba, de úttörő szerepe volt a Renault nyolcvanas évek eleji sikereiben. Az F1-ből egy komoly sérülést követően néhány, a Ligier-nél töltött futam után távozott 1981-ben, majd az évtized végén visszatért a sportautózáshoz, sőt 1992-ben és a rá következő évben két újabb Le Mans-i dobogót szerzett. Jean-Pierre Jabouille 2023. február 2-án, életének 80. évében hunyt el. Legyen neki könnyű a föld.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: