2024. március 28. 14:39
KezdőlapMotoGPÉlesen bírálta a Hondát a távozó versenyző, szerinte csak pénzt és időt...

Élesen bírálta a Hondát a távozó versenyző, szerinte csak pénzt és időt pazaroltak vele

Pol Espargaró szerint onnantól kezdve, hogy a Honda nem biztosított neki új fejlesztéseket, feleslegesnek érezte magát. A KTM-hez visszatérő motorosnak a magánélete is megsínylette ezt az időszakot, de igyekezett tanulni belőle.

Pol Espargaró jól kezdte az idei szezont a Honda színeiben, hiszen Katarban felállhatott a dobogóra. Onnantól kezdve azonban óriási lejtmenetbe került: legjobb eredménye egy kilencedik hely volt Portimaóból, így összesítésben csupán a tizenhatodik helyen zárt. A spanyol motoros azonban az idény nagy részében csak szenvedett.

Ennek elsődleges oka, hogy miután kiderült, hogy visszatér a KTM-hez, a Honda megvonta tőle a fejlesztéseket. Olyannyira, hogy nemhogy éles körülmények között, de még teszten sem próbálhatott ki semmit, ami meglehetősen motiválatlanná tette Espargarót, aki régi-új csapatánál teljesen más eljáráshoz volt hozzászokva.

A KTM-nél egészen Valenciáig új dolgokat teszteltemnyilatkozta. – Eltérő módon dolgoznak, és szerintem [az a csapat] csinálja rosszul, amelyiket elhagyom. Én egy senki vagyok ahhoz, hogy megmondjam, hogyan cselekedjenek, csak egy versenyző vagyok, aki motorozik, ennyi. Nehéz elfogadni, de végső soron ugyanoda lyukadunk ki. Ez nem az én gyáram, nem az én motorom, én csak egy srác vagyok, akit azért fizetnek, hogy motorozzon, ez minden. Azt csinálom, amit ők akarnak. Az biztos, hogy ezt nem szeretem, és úgy érzem, hogy velem az idejüket és a pénzüket pazarolják, mert lehetnék motivált, teljes erőbedobással, eredményeket elérve, nagyobb élvezettel [versenyezhetnék]. Azt viszont nem tudom, hogy azért nem így csinálják, mert nem akarják, vagy mert nem képesek rá.”

A 31 éves versenyző szerint nem véletlen, hogy az idény előtti tesztek során, valamint a szezonnyitón jól szerepelt. Hangsúlyozta, hogy a felmerülő gondokban nem volt semmi különös, ám a Honda nem a megfelelő módon állt hozzá a helyzethez.

Egy évig úgy éreztem, hogy a Honda gyári versenyzője vagyok – magyarázta. – Idén teljesen felesleges volt [a szerepem], minden egyes hétvégén, minden futamon ugyanazok a problémák [jöttek elő], és igazán küszködtem. Amikor szenvedek, az általában út a megoldás felé. Nem minden versenyzőnek ugyanolyan a vezetési stílusa, ezért mindenkihez hozzá kell igazítani a motort. Ez a módja a fejlődésnek, de most nem így volt. Szomorú vagyok emiatt, mert szerintem hatalmas potenciál rejlik bennem. Az előszezonban és Katarban is a legjobbak között voltam, de azóta leromlottak az eredmények, mert olyan problémák jöttek elő, amelyek normálisak. Ez a MotoGP, az embernek folyamatosan fejlődnie kell, hogy jobb legyen, de mi nem tettük a dolgunk, legalábbis a garázs felém eső oldalán.”

Espargaró azt is elmondta, hogy eddigi pályafutásának ez volt a legnehezebb időszaka. Hozzátette, hogy nem arról volt szó, hogy „egy normális csapattal, normális motoron” rossz eredményt ért el, hanem „ezekben a színekben” teljesített rosszul, ami „igazán fájdalmas”. A nyolcszoros MotoGP-dobogósnak a magánélete is negatív hatással voltak a történtek, de igyekszik tanulni belőlük.

Két kétéves lányom van otthon, és ezt elég nehéz volt élveznem, miközben ilyen eredményeket hoztam – folytatta. – Különösen azt tanultam meg, hogy a szép pillanatokat nagyon ki kell élvezni, mert rövidek és gyorsan elmúlnak, a rosszak pedig nagyon fájnak, mert mindenki lát. Szóval jövőre, illetve az azt követő két idényben remélhetőleg jönnek majd jó dolgok, és ennek a két évnek köszönhetően jobban fogom tudni élvezni őket.”