KezdőlapFormula SportFormula 3Doohan nyerte az esős főfutamot Le Castellet-ben

Doohan nyerte az esős főfutamot Le Castellet-ben

-

Jack Doohan győzelmével zárult a Formula 3 francia versenyhétvégéje, az ausztrál a negyedik helyről rajtolva húzta be élete első győzelmét a szériában.

Esős körülmények köszöntötték vasárnap délelőtt a mezőnyt a Paul Ricard versenypályán. A pole pozícióból Frederik Vesti indulhatott, mellőle pedig a bajnoki éllovas Dennis Hauger. Utóbbi rajtolt jobban, rögtön megelőzte a dánt.

Mögöttük is változott a sorrend, Novalak a hatodikról a harmadik helyre jött fel, és a második sorból induló Victor Martins-nal csatázott az első körökben.

A rajtot azonban alapvetően megúszta a 30 fős mezőny baleset nélkül, ám így is csak a harmadik körig bírták virtuális biztonsági autós fázis nélkül. A Premás Olli Caldwell állt félre a pálya szélén, egy koccanás után sérült az autója.

Hauger néhány kör alatt tekintélyes előnyt kezdett kiépíteni magának Vesti és az őt követő Novalak előtt. A vizes pályán a versenyzők sorra csúsztak és pördültek ki, ám a nagy bukóterek miatt folytatni tudták a versenyt. Így járt például David Schumacher, vagy Villagomez is.

A hatodik kör elején Novalak megtámadta Vestit, ám ez olyannyira nem sült el jól számára, hogy a sikertelen támadás után lendületet vesztett és Martins visszaelőzte. A szombaton nagyot versenyző franciának azonban nem lehetett nyugta, hiszen rögtön elkezdte támadni a másik Tridenttel Jack Doohan, sőt meg is előzte az egyes kanyarban, ezzel fellépve a harmadik helyre. Néhány körrel később pedig újabb pozíciót nyert, elment a hibázó Vesti mellett is.

Logan Sargeant versenye eközben véget ért, az esőben kötelező hátsó villogó lámpa nem működött nála, így ki kellett jönnie a bokszba javításra, ám már nem ment vissza a pályára.

Az élen Vesti egyre hátrébb esett, újabb hibája után Martins és Collet is leelőzte. Doohan pedig elkezdett zárkózni Haugerre, olyannyira, hogy a 14. körre teljesen utolérte. A kör végére pedig már csatába is bonyolódtak a felek, a kanyarokon át tartó küzdelemből végül Doohan jött ki győztesen.

Egy kicsivel hátrébb, a harmadik helyért is történt egy előzés, Collet megelőzte csapattársát, Martins-t.

Habár Hauger egészen a végéig nem adta fel, a sorrend az élen már nem változott: Doohan élete első F3-as győzelmét aratta, ám Hauger a második helyével is növelte előnyét az összetettben. Collet és Martins maradtak a harmadik-negyedik helyen, mögöttük pedig sorrendben Novalak, Vesti, Iwasa, Smolyar, Correa és Crawford zártak.

Az egyik tegnapi győztes, Arthur Leclerc ugyan ismét nagyon ment, de pontot nem tudott szerezni, 13. lett a 30. helyről indulva.

Ami a bajnokságot illeti, Hauger vezet 66 ponttal, mögötte Martins áll 60 egységgel, Doohan pedig 58-al a harmadik.