KezdőlapFormula 1Domenicali állította le az FIA elnökének "kínos" beszédét

Domenicali állította le az FIA elnökének „kínos” beszédét

-

Christian Horner az FIA díjkiosztó gáláján átvette a Red Bull 2022-es konstruktőri trófeáját. A díjat az FIA elnöke, Mohammed ben Sulayem adta át, de mondandója nem volt épp szívélyes. A szinte már kínos monológnak az F1 vezérigazgatója, Stefano Domenicali vetett véget a színpadon.

A Ferrari kezdeti erős teljesítménye ellenére a Red Bull és Max Verstappen végül fölényesen győzött.

Bár a pályán a Red Bull stabil volt, a pályán kívül azért náluk is akadtak gondok. Ott van például a költségvetési korlát megsértése, majd végül a Verstappen és Pérez közti feszültség. Előbbi 7 millió dolláros büntetést eredményezett a csapatnak. A Red Bull ragaszkodott hozzá, hogy nem szándékosan lépték túl a limitet, de az indulatok, amivel a rivális csapatok részéről szembesültek, meglehetősen hevesek voltak. Horner egy időben jogi lépésekkel fenyegetőzött, ha egyes csapatok nem vonják vissza az elhangzott kijelentéseket.

Ez eredményezte azt, hogy amikor az FIA elnöke, Mohammed Ben Sulayem és Horner találkoztak a színpadon, az kissé kínosra sikerült.

„Ennek a kupának semmi köze a költségplafonhoz, oké?” – kezdte Ben Sulayem némileg tréfásan, miközben átadta Hornernek a trófeát. „Ez az FIA-tól van, szóval nem fogjuk levonni a költségkeretedből, oké?”

„Ez nagyon nagylelkű, köszönöm” – felelt Horner.

Aztán szóba jött a Japán Nagydíj pontkiosztása is

Mivel csak 28 kört teljesítettek az esős versenyen, az volt az általános meggyőződés, hogy a 2021-es Belga Nagydíj elmaradt futamára válaszul bevezetett rendszer szerint nem osztanak ki teljes pontszámokat. Ez azt jelentette volna, hogy a Japán Nagydíj győztese, Verstappen nem szerez elég pontot ahhoz, hogy Japánban, a Honda hazájában biztosítsa be bajnoki címét.

A csapat, a versenyző és nagyjából mindenki más meglepetésére azonban teljes pontszámokat osztottak, így bajnok lett. Horner a gálán erre „zűrzavarként” utalt.

„Egy dolgot mondtál Japánról, azt mondtad, hogy ellentmondásos volt” – mondta Ben Sulayem. „Az FIA-t hibáztatták a pontok miatt, de nem az FIA hozta a szabályokat, hanem a csapatok, mi pedig csak végrehajtottuk azokat.”

A Forma-1 elnök-vezérigazgatója, Stefano Domenicali ekkor lépett közbe, hogy véget vessen a szóváltásnak.

„Oké, oké srácok. Koncentráljunk a lényegre” – igyekezett Domenicali véget vetni a témának.

A sztori végül mégis nyugodt hangnemben ért véget, mivel Ben Sulayem méltó bajnokként ismerte el Verstappent és a Red Bullt.

„Megérdemlik a győzelmet, mindenki megérdemli, aki nyer, ezek a szabályok, szóval szép volt” – mondta.

https://racingline.hu/forma-1/hamilton-nem-volt-jelen-az-fia-galan-pedig-dijaztak-ot-is/2022/12/10/