DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Domenicali: A Libertynek további tervei vannak az F1-gyel

Stefano Domenicali szerint a Liberty Media beruházásai az mutatják, további terveik vannak az F1-gyel kapcsolatban, ezért nem merül fel a széria eladása.

Már több, mint hat éve, hogy az F1 egykori mindenható ura, Bernie Ecclestone úgy döntött, végleg megválik „gyermekétől”, a Formula-1-től, az autósport csúcsának számító széria tulajdonjogai pedig a Liberty Media kezébe kerültek. Az amerikaiak színre lépésével kétségkívül új korszak kezdődött a száguldó cirkusz történetében, a Liberty eddigi érdemeit pedig butaság lenne vitatni, az F1 értékét ugyanis nemrég 17,1 milliárd dollárra becsülte a Forbes magazin, miközben a médiaipari vállalat „mindössze” 4,6 milliárdért szerezte meg a tulajdoni jogokat 2017-ben. Mindemellett a Libertynek sikerült az, ami a mindig dörzsölt Ecclestone-nak sem jött össze: az F1 utat tört magának az Egyesült Államokban, az ország Las Vegas debütálásával 2023-ban pedig már három alkalommal is vendégül látja majd a mezőnyt, miközben 2015 óta először versenyzőt is ad a rajtrácsra Logan Sargeant személyében.

Az F1 globális népszerűségének és értékének növekedését remekül példázza az Audi belépése és a Ford visszatérése, de mellettük is számos egyéb érdeklődő szeretne csatlakozni a száguldó cirkusz körforgásához. Közéjük csatlakozik a Szaúd-arábiai állami befektetési alap (PIF) is, amely 20 milliárd dollárért az egész F1-et vitte volna portfóliójába, a Liberty Media azonban nemet mondott az elképesztő ajánlatra. Stefano Domenicali, az F1 vezérigazgatója a Sky Sportsnak adott interjújában elárulta, hogy a tulajdonosok részéről nincs napirenden az F1 eladása, és a közeljövőben valószínűleg nem is lesz.



„Ezt a kérdést elsősorban a részvényeseknek kellene feltenni, de a befektetéseket tekintve nem gondolnám, hogy terítéken lenne az eladás. Látható, hogy mekkora pénzeket fordítunk az F1-re, Las Vegasban például vettünk egy földterületet 200 millió dollárért, hogy új létesítményeket húzzunk fel ott. Összességében több, mint félmilliárd dollárt invesztálunk az eseménybe, tehát nagyon elégedettek vagyunk” – magyarázta Domenicali. „Minden héten kapcsolatban vagyok a részvényesekkel. Az F1 a portfóliójuk koronaékszere, ők pedig elégedettek azzal, amit csinálunk. Az F1 értéke fantasztikus szintre emelkedett, ez pedig szerintem annak a visszaigazolása, hogy jó munkát végzünk, ezért nem hiszem, hogy felmerült az eladás lehetősége” – zárta az olasz szakember. 

A királykategória eladásával kapcsolatos hírek nem várt következményekkel jártak az elmúlt hetekben, Mohammed ben Sulayem FIA-elnök ugyanis a 20 milliárd dolláros szaúdi ajánlat hallatán „józan észt” követelt a potenciális vásárlóktól, ezzel azonban sikerült magára haragítania az F1 vezetőségét, a feszültség pedig egészen odáig vezetett, hogy Ben Sulayem a háttérbe lépve lemondott az F1 napi ügyeinek intézéséről.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: