DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Formula-E

Dennis nyert, Vandoorne közelít a vb-címhez

Rajt-cél győzelmet aratott az Andretti brit pilótája a Formula-E londoni versenyén, ahol második helyével a Mercedes belgája nagy lépést tett a végső siker felé, miután Mortara már a rajtnál ütközött.

Utolsó előtti dupla fordulójához érkezett a Formula-E 2022-es szezonja: a helyszín London, méghozzá az ExCeL kiállítóközponton is áthaladó, ezáltal félig fedett pálya. A pole-pozícióból Jake Dennis indulhatott, miután az időmérőn a döntőben felülmúlta a bajnokságot vezető Stoffel Vandoorne-t.

A versenyen is Dennis volt az, akivel tulajdonképpen nem történt semmi: az Avalanche Andretti brit versenyzője az összes kör végén vezetve győzött, idei első sikerét aratva, a londoni helyszínen viszont már a másodikat. Mögötte Vandoorne is megőrizte a második helyét, amellyel növelte az előnyét a vb-tabellán – főleg annak köszönhetően, ami mögöttük zajlott.

dennis-vandoorne-london-fe-dppi



A hétvége előtt a belga fő üldözőjének számító Edoardo Mortara ugyanis rögtön a startnál balesetbe keveredett Mitch Evansszel és Sam Birddel: utóbbi már az első kanyar után kiesett, de Mortara Virginje is megsérült, így hátraesett a mezőny végére, és végül pontot sem szerzett. Nem ez volt az egyetlen incidens a futamon: Oliver Rowland és Lucas di Grassi az ötödik körben ütközött, ami miatt később Rowland kiállni kényszerült, de összetalálkozott egymással két exbajnok, Sebastien Buemi és Jean-Eric Vergne is, amelyért a svájcit büntették öt másodpercre.

Visszatérve a verseny élmezőnyére: a harmadik helyért nagy csata zajlott. Nyck de Vriest előbb Sergio Sette Camara támadta és előzte is meg, ám miután a címvédő a támadó módok első aktiválása során újra elé került, a holland már védeni tudta a pozícióját. Sette Camara ráadásul a hajrában ki is esett, így a Dragon továbbra is pont nélkül állni. De Vriesnek így így Nick Cassidy ellen kellett védekeznie a dobogó alsó fokáért, és bár a pályán ez össze is jött, később öt másodperces büntetéssel sújtották, mert többször is irányt váltott az egyenesben, ezzel visszacsúszott a hatodik pozícióba.

Cassidyé lett így a harmadik hely, de nagyot nyert a szankcióval az említett rajtbalesete után is parádésan felzárkózó Mitch Evans, akit így hatodik helyett ötödikként értékeltek: a Jaguar versenyzője feljött másodiknak a világbajnoki összetettben, hátránya 26 pont Vandoorne mögött. Mortara 29 pontra van a Mercedes éllovasától, Vergne lemaradása a nullázás után viszont már 45 egység. Folytatás vasárnap újabb futammal.

Az 1. futam végeredménye:

f1-london-race1-eredmeny

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: