DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

De la Rosa: Verstappen minden idők legjobbjává válhat

A McLarennél is versenyző spanyol pilóta úgy érzi, Max Verstappen tökéletes alapanyag ahhoz, hogy minden idők legjobb F1-es pilótájává váljon. Bár ennek megítélése elég szubjektív.

Nagyon fiatalon, már 17 évesen elkezdhette pályafutását a száguldó cirkuszban Max Verstappen, aki tavaly egyszer már felért a csúcsra, világbajnoki címet ünnepelhetett a Red Bull-Hondával. Az idei szabályváltozásokhoz a Ferrari mellett a Red Bull alkalmazkodott a legjobban és a nyári szünethez érve óriási fölénnyel, 80 pontos előnnyel vezeti a világbajnoki tabellát, így jogosan tekinthetjük az idei bajnoki elsőség legnagyobb esélyesének.

A vezetése is letisztult, nagyon keveset hibázik, ha pedig még ennél is tud tovább fejlődni hasonló ütemben, nem lesz, aki megállítsa. „Hogy ki a jobb Verstappen és Leclerc közül? A nyers tempójukat össze lehet hasonlítani, de más fontos dolgok is vannak. Mindketten nagyon gyorsak, különösen egy körön, ráadásul intelligensek, ésszel vezetnek. A legnagyobb különbség, hogy Max most már sokkal jobban képes irányítani saját magát” – ecsetelte véleményét Pedro de la Rosa a RacingNews365.com-nak adott interjújában.

Verstappen a mezőny kiemelkedően legjobb pilótája lenne jelenleg?


„Gyakorlatilag szinte sosem hibázik, leginkább a kicsúszásokat és ütközéseket illetően. De nézzük meg, milyen ritkán látunk nála például elfékezést? Teljesen mindegy, milyen körülmények vannak, Max képes dominálni. Akár esik az eső, akár száraz az idő, akár szabadedzés van, akár verseny.”

„Nem is olyan régen, Max mindig a határokat feszegette még a szabadedzéseken is, időnként túl is lépte, ilyenkor pedig kicsúszott, néha össze is törte az autót. De mikor láttunk olyat, hogy blokkoltak a kerekei és nagymértékben elfékezte a gumijait? Már sokkal jobban tudja irányítani saját magát. Jó nézni, ahogy versenyez, fantasztikusan gyors, agresszív, de közben tudatosan okos is. Minden megvan benne egyben.”

„A legjobbak között szoktuk emlegetni Michael Schumachert, Ayrton Sennát és Lewis Hamiltont többek között. Verstappenben is minden megvan, ebben biztos vagyok. Csak az idő mondja majd meg, hogy a következő tíz évben mennyire lesz versenyképes az az istálló, ahol éppen vezet, de Maxnak jó esélye van arra, hogy a valaha volt legjobbá váljon.”

„Ha csapatfőnök lennék, hezitálás nélkül őt választanám a csapatomba, mivel ebben a pillanatban tényleg ő a legjobb a mezőnyben. Rengeteg gyors versenyzőt találunk még, ott van Hamilton, Alonso, Leclerc, valamint Norris, Russell és még Sainz is igen magas szinten. De aki mindnyájuk fölé nő jelenleg a csúcson, az Verstappen” – tette hozzá de la Rosa.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: