DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Tereprali

Dakar: Loeb történelmet írt az utolsó előtti szakaszon

Zsinórban hatodik szakaszgyőzelmével új csúcsot állított fel a francia ralilegenda, Sebastien Loeb a Dakaron. A nyolcadik szakasz óta nem talált legyőzőre, s már csak egy van hátra.

Miután egy baleset és több defekt miatt gyakorlatilag már az első napon kiírta magát a végső győzelemre is esélyes versenyzők közül, Sebastien Loeb nem adta fel a küzdelmet, s ismét megvillantotta tudását.

Amióta Carlos Sainztól időbüntetéssel elvettek egy szakaszgyőzelmet, a francia versenyző nem talál legyőzőre a Dakaron, azzal pedig, hogy most hetedik, sorozatban pedig hatodik szakaszgyőzelmét szerezte meg, átadta a Peugeot-val az eddigi csúcsot tartó Ari Vatanen rekordját a múltnak.

Annak ellenére, hogy a 13., egyben utolsó előtti szakasz az egyik legrövidebb volt a viadalon, Loeb 5 perc 28 másodperces előnnyel utasította maga mögé az összetettben még mindig kényelmesen vezető Al-Attiyaht. Előnye legnagyobb részét a szakasz második, dűnékkel teli részében gyűjtötte össze. Ezen túl Loeb lett az első, aki Sainz 2011-es hét szakaszgyőzelmét össze tudta hozni, hiszen a negyedik részt is a francia nyerte.



Al-Attiyah mögött az audis Mattias Ekström végzett újabb egyperces hátránnyal, majd némi meglepetésre a lengyel Erik Goczal szerezte meg a negyedik helyet, megelőzve a Toyota gyári pilótáját, Henk Lategant.

Ami az összetett állását illeti, Al-Attiyah 1 óra 21 perces előnnyel vág neki az utolsó szakasznak, Loeb pedig bebetonozta második helyét, hiszen már több mint 13 másodperces fórral rendelkezik a harmadik helyen álló Moraessel szemben.

 Az összetett állása a 13. szakasz után:

Autósok: 1. Nasser Al-Attiyah, Toyota, 43:48:10; 2. Sebastien Loeb, Prodrive, +1:21:42; 3. Lucas Moraes, Toyota, +1:35:50; 4. Giniel de Villiers, Toyota, +2:30:44; 5. Henk Lategan, Toyota, +2:38:20

Motorosok: 1. Toby Price, KTM, 43:11:51, 2. Kevin Benavides, KTM, +0:12; 3. Skyler Howes, Husqvarna, +1:31; 4. Adrien van Beveren, Honda, +15:51; 5. Pablo Quintanilla, Honda, +15:59

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: