Dakar: Loeb rekordot döntött, zsinórban hatodik szakaszát nyerte a ralilegenda

A WRC-legenda Sebastien Loeb lett az első versenyző a Dakar-rali történetében, aki hat egymást követő szakaszgyőzelmet zsebelt be, miután megnyerte a szombati, utolsó előtti etapot Szaúd-Arábiába. El-Attija gyakorlatilag már ünnepelhet.

#201 Bahrain Raid Xtreme Prodrive: Sebastien Loeb

#201 Bahrain Raid Xtreme Prodrive: Sebastien Loeb

Red Bull Content Pool

Loeb számára nehezen indult az idei Dakar, az első napokban több defekt és baleset is hátráltatta, így gyorsan kiesett a végső győzelemért folytatott versenyből, az elmúlt héten viszont egészen elképesztő teljesítménnyel bizonyítja, hogy bizony képes lenne rá.

A francia versenyző a nyolcadik szakasz óta érinthetetlen az autósok mezőnyében, s bár a tizenharmadik szakasz a verseny egyik legrövidebb távja volt, Loeb így is egészen elképesztő 5 perc 28 másodpercet vert az összetettben még mindig nagyon simán vezető Nászer El-Attijára.

A francia a Peugeot-klasszis Ari Vatanen rekordját adta át a múltnak, a finn tartotta korábban a legtöbb egymást követő Dakar-szakaszgyőzelem csúcsát. Ezen felül ő az első pilóta 2011 óta, aki hét szakaszt is meg tudott nyerni a Dakaron, erre utoljára idősebb Carlos Sainz volt képes.

Még több F1 hír:

A WRC-legenda sorozatának életben tartását az is elősegítette, hogy El-Attija kényelmes előnye tudatában meglehetősen konzervatívan versenyzett és nem vállalt nagyobb kockázatot, minden szakaszon arra koncentrált, hogy megőrizze előnyét összetettben.

A katari pilóta ezúttal is a második helyen zárta a szakaszt, miután sikeresen feltartotta a mezőny egyetlen talpon maradt Audijában Mattias Eströmöt, aki egy perccel lemaradva a harmadik helyen ért célba.

Mögötte kisebb meglepetésre Eryk Goczal lett a negyedik a T4-es kategóriában induló Energylandiával, megelőzve a gyári pilóta Henk Lategan és az Overdrive-os Yazeed El-Radzsi Toyotáit.

 

Az összetett versenyben El-Attija előnye 1 óra 21 perc és 42 másodperc, így a katari gyakorlatilag behozhatatlan előnnyel vág neki a rali utolsó napjának, és pályafutása ötödik Dakar-győzelmére készül.

Loeb megerősítette második helyét összetettben, előnye több mint 13 perc Moraes előtt, aki szinte bizonyosan a legjobb újoncként fejezi be a ralit, miután kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott a Toyota Hiluxszal.

Massa arról, hogy milyen volt Schumacher és Alonso mellett versenyezni

Legyél a Motorsport-közösség része

Csatlakozz a beszélgetéshez
Előző cikk Magnussent műteni kell, nem biztos, hogy ott lesz apjával Daytonában
Következő cikk A sportautózás új aranykorszaka: íme a 2023-as LMH/LMDh autók a WEC-ből és az IMSA-ból

Legjobb hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások. Miért nem írja meg az elsőt?

Regisztrálj ingyen

  • Szerezz gyors hozzáférést a kedvenc cikkeidhez

  • Értesítések kezelése a legfrissebb hírekről és a kedvenc versenyzőkről

  • Hallasd a hangod a cikk kommentálásával.

Motorsport prime

Fedezd fel a prémium tartalmat
Feliratkozás

Kiadás

Magyarország