KezdőlapFormula EDa Costa hatalmas felzárkózást követően nyert Dél-Afrikában

Da Costa hatalmas felzárkózást követően nyert Dél-Afrikában

-

A Porsche pilótája, Antonió Félix da Costa nyerte a Formula E kilencedik szezonjának dél-afrikai versenyét, amit két csapat is bojkottált. A portugál pilóta a 11. helyről volt képes végiggázolni a mezőnyön.

A rajtrácsra 18 autó állhatott fel, de már a rajt után csökkent ez a szám. A bajnoki éllovas Pascal Wehrlein elrontotta Nico Müller 31. születésnapját, miután megtorpedózta őt hátulról. A balesetben mindkét autó komolyan megsérült, egyikük sem tudta folytatni a futamot.

Az újraindítás után Günther őrizte az első helyét, amit el tudott csenni a pole-ból induló Sacha Fenestrazzal szemben. Mögöttük stabilizálódott a sorrend és a 10. körben elkezdték felvenni a versenyzők az attack modejaikat. Günther és Fenestraz is így tettek, aminek köszönhetően Cassidy átvehette a vezetést.

A Jaguar csapata ismét egy óriásit hibázott: Mitch Evans az előírtnál nagyobb teljesítményt használt, ami miatt a versenybírók egy bokszutca áthajtásos büntetést szórtak ki rá. Az új-zélandi pilóta így kiszállt a pontokért való küzdelemből.

Fenestraz a 14. körre visszavette a pozícióját Günthertől, akinek ezután az Indiában futamot nyerő Jean-Éric Vergne miatt kellett néznie tükreit. Cassidy azonban meg tudta tartani a vezető pozícióját az attack modeja elhasználása után is, amivel Fenestrazt és Günthert is átugrotta.

Az egyetlen állva maradt Porschéval Antonio Félix da Costa remekelt. A portugál folyamatosan szórta a leggyorsabb köröket és a 20. körre már a 4. helyen haladt. A következő körben újabb dráma történt: A 3. helyen autózó Günther az egyik egyenesben hozzáért a falhoz, ami miatt ki is esett a versenyből.

A teljes pályás sárga legnagyobb vesztese Fenestraz volt, aki a baleset előtt vette fel a maradék plusz lóerőjét, ami miatt visszaesett da Costa mögé, aki így már a 2. helyen haladt. A 23. körre az első 7 pilóta nagyon közel került egymáshoz és ezzel rendkívül nyílttá vált a győzelemért való küzdelem.

A portugál megállíthatatlan volt, az első helyen haladó Cassidyt is le tudta vadászni és az előzést követően folyamatosan növelte a különbséget. Az Envision pilótájának spórolnia kellett az energiával, ami miatt Vergne is meg tudta előzni őt.

Da Costa a 27. körben felvette az utolsó attack modeját és megpróbálta visszaszeretni a vezető helyét Vergne-nyel szemben. A biztonsági autós fázis miatti hosszabbításban a portugál egy látványos manőverrel előzte meg egykori csapattársát és meg is nyerte a versenyt.

A harmadik helyen Cassidy végzett. További pontszerzők: René Rast, Sebastien Buemi, Dan Ticktum, Stoffel Vandoorne, Norman Nato, André Lotterer és Jake Hughes.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

ABB Formula E (@fiaformulae) által megosztott bejegyzés

Dráma: két csapat is bojkottálja a dél-afrikai versenyt